Із Флоренції на Волинь

30.04.2013
Із Флоренції на Волинь

Луцький Псалтир

У передвеликодні дні на Волині відбулася презентація факсимільного видання Луцького Псалтиря, що є унікальною рукописною книгою XIV століття. Він був написаний у 1384 році до річниці смерті великого князя волинського Дмитрія–Любарта. Подібних книг збереглося небагато. Але це видання унікальне ще й тим, що є першою копією рукописного варіанту Псалтиря, авторство якого належить настоятелю Луцького Катерининського храму отцю Івану.

Історики довгий час розшукували сліди Луцького Псалтиря, який канув у безвість. І лише у 1954 з’явилася перша згадка про нього в далекій Італії. Він, як виявилося, у 1932 році був переданий Лаврентійській бібліотеці у Флоренції. Після багаторічних пошуків тільки у 2011 році Волинська єпархія Української православної церкви домоглася, аби оригінальну книгу середньовіччя змогли побачити й прочитати українці. До цього Луцький Псалтир уже досліджували науковці Італії, Англії та Росії.

Факсимільний варіант Псалтиря був виданий накладом 1000 примірників у Києві. Отож новинку було презентовано і в столиці, і у Луцьку. Видання приурочене 1025–й річниці Хрещення Київської Русі. Після Луцька оригінальна книга має поїхати до Європи і за океан. Як повідомив голова інформаційно–просвітницького відділу Волинської єпархії УПЦ, протоієрей Валентин Марчук, з 5 червня Луцький Псалтир презентуватимуть у Мілані, Парижі, Страсбурзі, а також у Вашингтоні та Нью–Йорку.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Ще одна важлива подія в житті Луцька відбулася в Музеї волинської ікони, де презентували чудову книгу–альбом «Музей волинської ікони», видану українською та англійською мовами. До альбому ввійшло понад сто кращих експонатів музею з детальним їх описом та повноколірними репродукціями. Окремий розділ присвячений Холмській Чудотворній іконі Богородиці, унікальній пам’ятці візантійського мистецтва ХІ століття. Виконана на високому поліграфічному рівні, книга відтепер представлена і в луцьких бібліотеках.