НОВИНИ ПЛЮС

30.04.2013

Вибухи газу в Чехії та Франції

У центрі Праги вчора, стався потужний вибух. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, частково зруйнований будинок, під завалами якого, ймовірно, перебуває троє людей. Поранення отримали щонайменше 55 осіб. Вибуховою хвилею вибило вікна в довколишніх будівлях, було пошкоджено кілька припаркованих автомобілів. Рятувальники евакуювали понад 220 людей сусідніх будинків.

За попередніми даними, причиною вибуху став витік газу.

* * *

У французькому місті Реймс через вибух побутового газу частково обвалився п’ятиповерховий житловий будинок. Загинуло четверо людей, ще 14 отримали травми.

Кількість жертв обвалу в Бангладеш зросла до 378

Кількість загиблих у результаті обвалу багатоповерхового будинку на околиці столиці Бангладеш зросла до 378. Проте під купами бетонних уламків можуть бути ще десятки, якщо не сотні загиблих. Учора, в понеділок, рятувальники виявили під уламками ще живу жінку, яка пролежала там понад сто годин. Намагаючись її визволити, розрізаючи бетонні плити, рятувальники випадково пошкодили кабель електропроводки. На руїнах спалахнула пожежа, в якій жінка загинула. Роботи з пошуку тіл загиблих тимчасово довелося припинити.

Нагадаємо, в комплексі Rana Plaza, який обвалився 24 квітня, розташовувалися торговельний центр і швейна фабрика. Її власників заарештовано, адже напередодні їх попередили про те, що перебувати в будівлі небезпечно — по стіні пішла тріщина. Однак підприємці все одно змусили робітників вийти на роботу.

Заарештовано президента Федерації Боснії і Герцеговини

Боснійський суд санкціонував арешт на 30 діб президента Федерації Боснії та Герцеговини Живка Будимира і чотирьох людей з його оточення. Президента затримали в його робочому кабінеті в Сараєво минулої п’ятниці. Як повідомляють місцеві ЗМІ, політика підозрюють в ухваленні незаконних рішень про помилування засуджених та хабарництві. Того дня за підсумками трьох­ поліцейських операцій було затримано в цілому 20 осіб, підозрюваних у корупції, перевищенні повноважень, а також незаконному обігу наркотиків і організованій злочинності. За інформацією газети Dnevni avaz, у сейфі в кабінеті Будимира виявили велику суму грошей, походження якої він не зміг пояснити.

Мусульмансько–хорватська Федерація Боснії і Герцеговини разом із Республікою Сербською утворює державу Боснія і Герцеговина. Це союз двох територіальних утворень, що мають окрему владу.

Прем’єр Японії приїхав у Росію говорити про Курили

У Росію з візитом уперше за 10 років прибув прем’єр–міністр Японії Сіндзо Абе. Головна мета візиту — зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним. Напередодні Абе заявив, що хоче налагодити з ним «довірчі особисті стосунки».

Як повідомляють російські ЗМІ, переговори на найвищому рівні стосуватимуться переважно спільних російсько–японських контрактів в енергетичній сфері та територіальної суперечки щодо Південних Курильських островів.

У Греції скоротять держслужбовців

Парламент Греції ухвалив черговий непопулярний закон, який спрощує процедуру звільнення держслужбовців. Як повідомляє «Євроньюз», упродовж наступних двох років роботу можуть втратити понад 15 тисяч чиновників. Ухвалення законопроекту про полегшену процедуру звільнення держслужбовців від Афін вимагали Євросоюз, Європейський центробанк та Міжнародний валютний фонд — це була одна з умов надання Греції фінансової допомоги в розмірі 8,8 млрд. євро. Водночас проти цього закону різко виступили профспілки, які нарікають, що звільнені чиновники поповнять лави безробітних, яких у Греції вже й без того 27%.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>