Раз на рік ми з друзями…

26.04.2013
Раз на рік ми з друзями…

30 квітня — останній день подання декларацій про майновий стан та отримані громадянами доходи в минулому році. Цьогорічна система дещо відрізнялась від минулого року. Нова форма податкової декларації успішно пройшла випробування практикою й отримала позитивні оцінки експертів. Головна новація — це можливість подавати декларацію в електронному вигляді. Це суттєво допомогло уникнути черг та зекономити час.

Покращення відбулися не лише в податковій системі, а і в статках багатьох можновладців. Хоча є й ті, хто в 2012–му отримав менше прибутку, ніж у минулі роки. Але що стосується, наприклад, Президента Януковича, то він уже третій рік поспіль піднімає вгору — причому суттєво — планку свого майнового стану, вимірюючи приріст власного капіталу мільйонами гривень.

Глава держави вочевидь крокує не в ногу з простими українцями, за те принаймні свої прибутки за 2012 рік він «засвітив» одним із перших. А от більшість депутатів — на чолі з Головою ВР — узагалі ухиляються від публічного «вивертання кишень».

 

Бо є що приховувати?..

Як свого часу писала «УМ», згідно зі статтею 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», щороку до 1 квітня нардепи повинні подавати не лише в податкову, а й до апарату Верховної Ради декларацію про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру за минулий рік. Зазначені відомості мають бути оприлюднені в офіційних друкованих виданнях ВР протягом 30 днів із дня їх подання. Дана норма набула чинності 1 липня 2011 року, але свого часу Конституційний Суд за клопотанням «регіоналів» дозволив народним обранцям не декларувати свої видатки перед виборами–2012 і переніс їх оприлюднення на квітень 2013–го.

І ось цей час настав. Але на сайті ВР свої майнові дані розмістили тільки дев’ять депутатів — Руслан Князевич, Михайло Апостол, Володимир Бойко та Володимир Полочанінов із ВО «Батьківщина», Іван Попеску та Лариса Мельничук із Партії регіонів, позафракційні Сергій Мартиняк, Віталій Немілостивий, Ігор Рибаков, Юрій Дерев’янко, Віктор Балога. Ще кілька — приміром, «УДАРІвці» Валентин Наливайченко, Віктор Чумак, «регіонали» Віктор Янукович–молодший і Таїсія Повалій — «надрукувалися» в інших мережах та виданнях. А решта?

Здавалося б, Голова Верховної Ради мав би бути зразком у виконанні згаданих положень законодавства. Проте, на відміну від Президента та Прем’єра, Володимир Рибак поки не оприлюднив дані щодо своєї майнової декларації. «УМ» учора поцікавилася про причини такої таємничості в керівника прес–служби ВР, проте Вікторія Шведова відмовилася від коментарів, заявивши, що не володіє такою інформацією. На запитання, чи задекларував Володимир Васильович свої доходи взагалі, прес–служба порадила звертатися з цього приводу до секретаріату ВР. Ми надіслали запит і ще почекаємо відповіді.

Схожа ситуація спостерігається і в прес–центрах лідерів опозиції, де на прохання надати інформацію щодо декларацій відправляють з одної інстанції в іншу. Попри публічний статус такої інформації, прес–служба Арсенія Яценюка не змогла її надати. У прес–центрі Віталія Кличка також не знають, скільки заробив лідер «УДАРу» в минулому році, проте пообіцяли, що найближчим часом цю інформацію опублікують.

З–поміж інших помітних посадовців не вдалося виявити дані про декларацію секретаря Ради національної безпеки та оборони Андрія Клюєва, міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка, «губернатора» Київщини Анатолія Присяжнюка.

Вибіркове декларування покращення

Глава ж держави не соромиться того, що його заробітки постійно зростають. Так, загальна сума доходів Віктора Януковича за 2010 рік склала 920,2 тис. грн., у 2011 році — вже 17,362 млн., а 2012 рік став найуспішнішим і приніс гаранту Конституції 20,388 млн. грн. За даними Kyiv Post, дохід Президента України за минулий рік приблизно в чотири рази перевищує доходи сім’ї лідера США Барака Обами.

Збагатів Янукович завдяки своїй загадковій письменницькій діяльності. Нагадаємо, що Президент одержав майже 15 млн. грн. нібито як гонорар за книги, які ніде не можна придбати. «Мабуть, в Україні на чолі держави стоїть вкрай успішний автор. Принаймні такий висновок можна зробити з декларації доходів за 2012 рік, яку Президент нещодавно представив громадськості», — іронізує навіть швейцарська газета «Нойє Цюрхер цайтунг». Янукович одержав більший гонорар, аніж одна з найвідоміших письменниць світу Джоан Роулінг, але принаймні «відмив» його в податковій декларації.

Не набагато від шефа відстав голова президентського секретаріату Сергій Льовочкін із 11,979 млн. грн.

Підвищити свої доходи 3,5 раза вдалося міністру освіти та науки Дмитру Табачнику, який за 2012 рік задекларував 2,7 млн. грн. У 2011 році Табачник фіксував цифру 768 тисяч.

Суттєве покращення наздогнало й міністра доходів та зборів Олександра Клименка. Його гаманець зріс удвічі порівняно з минулим роком. За 2012 рік він офіційно задекларував 1,3 млн. грн. І це при тому, що в декларації немає даних про транспортні засоби та доходи членів сім’ї.

Привертає увагу, що аж по мільйону офіційно заробили й Генпрокурор та його найактивніший заступник — пп. Пшонка та Кузьмін.

Багатшим став і перший віце–спікер Верховної Ради Ігор Калетнік, який за 2012 рік поповнив свою скарбничку на 203 462 грн. (приріст 2011 року становив 194 545 грн.). Члени родини цього бізнесмена–комуніста, колишнього митника, якого називали одним із головних спонсорів виборчої кампанії КПУ, заробили 8,153 млн. грн.

Старший син Януковича Олександр як фізособа задекларував 579,2 тис. грн. «навару». Молодший же син Президента став «біднішим». У 2012 році його дохід скоротився на 36 тисяч і на сьогодні офіційно становить 197, 9 тис. грн. До речі, будучи віце–президентом Автомобільної федерації України, він не має власного автомобіля, тобто у декларації про це не вказано.

Проте, як зазначалося, не всі можновладці стали багатшими. Дехто немало втратив минулого року. Для прикладу, голова КМДА Олександр Попов у 2011 році задекларував 242 тис. 755 грн., а вже у 2012 його статки складали 217, 161 тис. грн.

А ось Микола Азарова у 2011 році заробив 837 тисяч, а в 2012–му — «лише» 614 тисяч гривень. Особистого автомобіля у Прем’єра за два роки так і не з’явилося, проте його дружина має Lexus RX— 400 2006 року випуску.

Допоможе проект 2837?

«Врегулювати і вирішити антикорупційні питання без нового закону дуже важко», — вважає народний депутат від «Батьківщини» Анатолій Гриценко. Тому найближчим часом у Верховній Раді буде розглянуто новий антикорупційний законопроект.

Останній антикорупційний закон було ухвалено у червні 2009 року. Віктор Янукович, тоді ще депутат, проголосував за його впровадження, проте ставши Президентом, вирішив відтермінувати реалізацію закону. Оскільки одним із найважливіших його критеріїв було те, що чиновник зобов’язаний декларувати статки не тільки свої, а й усіх членів родини, незважаючи на те, чи живуть вони разом.

«Коли сталося для когось щастя, а для когось лихо, і Президентом було обрано Януковича, перше, що він зробив — це відклав дію цього закону, — коментує депутат Гриценко. — Хоча почати діяти цей закон мав ще в січні 2010 року, проте його відклали до квітня, а потім скасували взагалі. Тож у чинному законі немає зобов’язань декларувати витрати усіх членів сім’ї — тільки тих , які живуть з батьками разом. Результатом цього закону є те, що в нас мер бідний як церковна миша, а його син чи донька — мільйонери. У нас бідний Прем’єр, а син — мільярдер. І, перевіривши будь–якого депутата, бачимо таку ситуацію в багатьох».

Як заявляють експерти, недієвим законодавством розвіяти закладений міф щодо прозорості декларацій перед громадянами дуже важко. Змінити ситуацію можна завдяки новому проекту 2837, внесеному спільно від чотирьох фракцій, який не встигли розглянути минулої п’ятниці. «Це законопроект, що належить до категорії європейських законів, — каже Анатолій Гриценко. — Підняття України до європейських стандартів — це крок у боротьбі з корупцією, а також шлях до ЄС». За словами депутата, цей закон допоможе повернути в антикорупційне законодавство вимогу декларувати витрати усіх членів родини. Адже, наголошує пан Гриценко, «країна повинна знати своїх «героїв».

Зараз декларуються витрати держчиновників на суму понад 150 тисяч гривень, а в ЄС протягом цього року було прийнято рекомендації щодо зменшення цієї суми до 10 тисяч євро (і варто зазначити, що в Європі мінімальна заробітна платня в кілька разів більша за нашу). Тому і в законопроекті 2837 міститиметься примус для наших чиновників декларувати витрати менших сум.

«Декларування має стати чесним шляхом, який дозволятиме політикам і керівникам бути прозорими перед суспільством. Декларування — це дієвий інструмент для наведення в країні порядку, але з однією умовою — якщо Президент стане ініціатором цього», — каже Анатолій Гриценко.

Доходи самого Гриценка за 2011 рік становили 273 826 грн., а в 2012 році — 266 589 грн.

 

ХТО СКІЛЬКИ ЗАРОБИВ

Дані з декларацій деяких посадовців про доходи в 2012 році

1. Віктор Янукович

Президент України — 20,388 млн. грн.

2. Сергій Льовочкін

глава адміністрації Президента — 11,979 млн. грн.

3. Дмитро Табачник

міністр освіти та науки — 2,7 млн. грн.

4. Олександр Клименко

міністр доходів та зборів — 1,3 млн. грн.

5. Віктор Пшонка

Генеральний прокурор — 1,149 млн. грн.

6. Ренат Кузьмін

заступник Генпрокурора — 1,138 млн. грн.

7. Микола Азаров

Прем’єр–міністр України — 0,624 млн. грн.

8. Олександр Попов

голова КМДА — 0,217 млн. грн.

9. Ігор Калетнік

перший заступник Голови ВР — 0,203 млн. грн.

10. Едуард Ставицький

міністр вугільної промисловості — 0,123 млн. грн.