НОВИНИ ПЛЮС

26.04.2013

Президент Сербії вибачився перед боснійськими мусульманами

Президент Сербії Томіслав Ніколич вибачився за масове вбивство боснійських мусульман у Сребрениці в 1995 році, а також за всі злочини, вчинені сербами в Боснії й Герцеговині. В інтерв’ю боснійському телеканалу BHT Ніколич зазначив, що він «на колінах просить вибачити Сербію за злочин, вчинений у Сребрениці». Водночас президент зауважив, що потрібно ще довести, чи дійсно та подія була геноцидом.

Інтерв’ю має вийти в ефір боснійського телебачення 7 травня, проте його уривки вже зараз доступні в інтернеті. Очікується, що незабаром Ніколич може відвідати Сребреніцу.

Зростає кількість жертв завалу в Бангладеш

Станом на вчора кількість жертв трагедії у Бангладеш перевищила 175 осіб. Рятувальники не припиняють розбирати завали восьмиповерхового будинку в передмісті Дакки, отже, число загиблих може зрости. У будівлі розміщувалося кілька швейних фабрик, банк та багато магазинів. На момент обвалу в середу в ній перебувало близько двох тисяч людей. Місцеві ЗМІ повідомляють, що власники знали про аварійний стан споруди задовго до аварії, але нічого не зробили, коли напередодні НП по будинку пішла велика тріщина.

Чергова стрілянина у США

Позавчора в селищі Манчестер, штат Іллінойс, жертвами озброєного чоловіка стали п’ятеро осіб, а шестирічну дівчинку доставлено до шпиталю з тяжкими пораненнями. Через три години поліція виявила автомобіль стрільця, влаштувала гонитву за машиною, і втікач, тяжко поранений, помер у шпиталі. Ним виявився 43­річний Рік Оделл Сміт.

За повідомленням Сі­Ен­Ен, бійня сталася у багато­квартирному будинку. Вбивця проник до однієї з квартир через тильні двері і розстріляв усіх її мешканців із вогнепальної зброї.

Представник місцевої поліції повідомив, що Сміт був знайомий із родиною, яку відправив на той світ. Поліція встановлює мотиви вбивці.

Теракт в Індії

Учора неподалік знаменитого мавзолею Тадж­Махал у місті Агра пролунав вибух. За попередньою інформацією, загинуло дві, поранено чотири людини.

Черговий акт самоспалення тибетців

Троє тибетців померли внаслідок самоспалення на знак протесту проти окупації Тибету Китаєм. Про це повідомила вчора базована у Лондоні неурядова організація «Вільний Тибет». Тибетці вважають китайську окупацію загрозою для їх ідентичності та культури. Двоє загиблих були молодими буддійськими ченцями з монастиря у провінції Сичуань, третя — 23­річна тибетка. Починаючи з 2009 року на окупованих Китаєм теренах померли від такого виду протесту понад 100 тибетців.

Ірак: 130 загиблих за два дні

Приблизно 130 осіб загинули впродовж вівторка та середи внаслідок сутичок в Іраку, поштовхом для яких стало придушення урядовими силами безпеки акцій протесту сунітів у місті Хавія неподалік Кіркука. Поза­вчора сунітські повстанці взяли під свій контроль місто Сулейман Пек, що за 150 км на північ від Багдада. Тяжкі бої із втратами з обох боків конфлікту тривали й поблизу сунітської місцевості Кара Таппах. Хвиля насилля пішла з Хавії, де урядові вояки вбили близько 20 сунітів — учасників акції протесту проти політики центрального уряду.

Війна нищить історичні пам’ятки

Позавчора в ході боїв між військами, лояльними до президента Сирії Башара Асада, та загонами опозиції в місті Алеппо було зруйновано тисячолітній мінарет місцевої Великої мечеті. Ця 45­метрова вежа разом зі Старим містом складала цінний історичний комплекс, який 1998 року було внесено до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Аліменти для Берлусконі

Апеляційний суд у Мілані постановив, що екс­прем’єр­міністр Італії Сильвіо Берлусконі повинен щомісячно виплачувати своїй колишній дружині Вероніці Ларіо по 3 млн. євро на утримання. Розлучення ініціювала Ларіо після повідомлень про численні романи 76­річного Берлусконі з повіями та неповнолітніми німфетками. Суд постановив, що Ларіо, колишня акторка та мати трьох дорослих дітей, повинна щороку отримувати від Берлусконі 26 млн. євро, аби «й надалі жити на тому ж рівні, як і в роки шлюбу». Невдоволений Берлусконі назвав суддів першої інстанції «феміністками і комуністками».

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>