...І про корупцію

26.04.2013
...І про корупцію

Під час «прямої лінії» Путін також «попередив» Україну, що без вступу в Митний союз її економіку очікує катастрофа. Фото Рейтер.

Перестановок в уряді поки не буде, жорсткі реформи в економіці не проводитимуть, щоб не погіршити соціальне становище народу, а вигнаний олігарх Березовський справді писав йому листи. Про все це і значно більше президент Росії Володимир Путін розповів у традиційній «прямій лінії» в прямому ефірі. Таке спілкування з народом, під час якого кожен може поставити запитання (але, звісно, не кожен отримає відповідь) главі держави через єдиний кол­центр, інтернет або СМС­повідомлення, ВВП проводить уже в одинадцяте. І вперше — за часів своєї ниніш­ньої, третьої президентської каденції.

Цього разу Володимир Володимирович був якимсь аж надто благодушним і нікого особливо жорстко не критикував, як він це полюбляє. Навіть захистив нинішнього голову компанії «Роснано», а в 1990­х — віце­прем’єр­міністра, від звинувачень у розкраданні. За словами Путіна, збитки державної корпорації «Роснано», завданням якої є інвестувати в нанотехнології, на даний момент сягнули 2,5 мільярда рублів, але «треба відрізняти розкрадання від неефективних вкладень».

Перед тим, як вислухати запитання від нинішнього опозиціонера, екс­міністра фінансів Олексія Кудріна, Путін розхвалив його як фахівця найвищого рівня, якого «двічі називали найкращим міністром фінансів у світі». Мовляв, шкода, що він не погоджується повернутися в уряд. Кудрін натомість заявив, що не готовий працювати «в ситуації, коли вживаються напівзаходи і проводяться напівреформи», а економіка Росії як була залежною від видобутку енергоносіїв, так і залишається. Президент у відповідь зауважив, що жорсткі заходи в економіці, за які виступає екс­міністр, неможливо провести без негативних наслідків для соціальної сфери.

Зате нинішні міністри можуть бути спокійні: Путін дав зрозуміти, що ротацій в уряді, який працює менше року, поки не буде. Мовляв «треба дати людям себе проявити», а «кадрова чехарда принесе більше шкоди, ніж користі».

Також президент запевнив, що «корупцію викорінятимемо нещадно». І порадив державним службовцям «чітко визначитися, що для них важливіше: гроші на рахунках за кордоном чи служити народу і врешті­решт підвищувати економіку Росії». «Хай тягнуть сюди грошики (з­за кордону) і підвищують економічний стан країни».

На запитання, чи не варто повернути в Росії смертну кару (така ініціатива з новою силою виникла після трагічної стрілянини в Бєлгороді), ВВП зізнався: «Коли зіштовхуєшся з такими речами, рука сама тягнеться до авторучки, щоб підписати якісь документи на повернення смертної кари. Але треба порадитися зі спеціалістами».

А однією з найрезонансніших новин «прямої лінії» стало підтвердження Путіна, що він отримував від опального олігарха Бориса Березовського два «покаянні листи», причому один — уже після смерті БАБа. За словами президента, у цих «частково рукописних, а частково друкованих» листах Березовський визнавав «свої численні помилки» і благав про повернення в Росію. На перший лист ВВП не відповів і «дав зрозуміти, що для вільного повернення Бориса Абрамовича в Росію недостатньо самого лише «дозволу» президента».

На запитання, як він ставиться до версії, що Березовського могли усунути іноземні спецслужби, Путін засміявся: «З них станеться!»

 

ВІЗОВЕ ПИТАННЯ

Стурбована мешканка Московської області поцікавилася у Володимира Володимировича, чому в’їзд до Росії за закордонними паспортами для мігрантів із пострадянських держав запровадять аж iз 2015 року, якщо вони вже сьогодні «везуть у країну наркотики, скоюють злочини» і тому подібне.

У відповідь Путін пояснив, що сусідні країни «повинні мати можливість, у прямому сенсі цього слова, надрукувати паспорти, видати відповідні бланки...» «Можна постаратися прискорити цей процес, але тоді ми не зможемо висувати якісь претензії до наших партнерів. Щоб він був цивілізованим, нам просто доведеться зі свого бюджету надавати фінансову допомогу на виготовлення цих паперів. Мабуть, можна подумати і про це», — зауважив господар Кремля.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>