Цей лихий «грибний сезон»

25.04.2013
Цей лихий «грибний сезон»

Вони з’являються несподівано і завдають великих прикрощів, а коли надворі тепліє, стають активнішими і ще більш надокучливими. Грибкові захворювання (мікози), як з’ясували лікарі, вражають майже кожного п’ятого жителя Землі. Наразитися на небезпеку найлегше у місцях загального користування — лазнях, саунах, на пляжах. Отже, «сезон полювання» триває, і пильність нікому не завадить.

 

Не висипатись — хвороби діждатись?

Переважно мікози вражають шкіру стоп та нігті. Як свідчить медична статистика, грибковими хворобами найчастіше страждають чоловіки, хоча це лихо трапляється і в жінок, а іноді зачіпає навіть дітей. Частіше від недуги потерпають літні люди, у зоні ризику — хворі на цукровий діабет, пацієнти з ендокринними порушеннями, судинними проблемами. А також ті, хто безконтрольно вживає антибіотики: така терапія має неодмінно йти в комплексі з антигрибковими засобами, і досвідчений фахівець враховує це, призначаючи лікувальний курс. «Допомагають» недузі й підвищене потовиділення, тісне взуття, нехтування особистою гігієною.

Грибків у природі дуже багато — фахівці нараховують майже 500 їх різновидів. Тож зіштовхуємося ми з ними щодня: але одних ця напасть вражає, інших — оминає стороною. Чому?

— Усе залежить від опірності організму, здатності імунітету поставити бар’єр інфекціям, — розповідає заступник головного лікаря Київського шкірно–венерологічного диспансеру №2 Наталія Лага. — Велику роль відіграє фізична активність — заняття спортом, прогулянки на свіжому повітрі. Усе, що стосується здоров’я, — не дрібничка. Скажімо, важливо вчасно лягати спати — із заходом сонця — і вчасно прокидатися. Адже деякі гормони, дуже важливі для життєдіяльності організму, виробляються лише в певний період ночі. Багато залежить і від правильного харчування. Задля профілактики грибкових захворювань раджу обмежувати в раціоні вуглеводи, особливо солодощі. Не потрібно також безконтрольно вживати протигрибкові препарати — дехто робить це з профілактичною метою після басейну, сауни чи лазні. Але такі дії можуть викликати дисбіоз шкіри (порушення рівноваги). Також важливо бодай раз у рік задля профілактики приймати курс мікроелементів.

Затятий руйнівник

Мікоз стоп, каже лікар, зазвичай починається з почервоніння, лущення шкіри між пальцями, на підошвах. Грибок «свербить», створює болючі тріщинки. Якщо «до справи» додається гнійничкова інфекція, то перебіг недуги може значно ускладнитися: у людини підвищується температура тіла, з’являється загальне нездужання. Грибкові захворювання провокують розвиток алергій, часом тяжких. Тому нерідко пацієнтів з мікозами лікують у стаціонарних відділеннях.

Ще важче, коли грибок «добирається» до нігтів. При оніхомікозах (так називається ця проблема) з’являються зміни в ділянці нігтів рук і ніг — нігтьові пластинки потовщуються, колір часто стає сірим, нігті — ламкими. Така «поведінка» нігтів може супроводжувати й інші захворювання: екзему, цукровий діабет, псоріаз, судинні недуги, сигналізувати про нестачу в організмі певних вітамінів і мікроелементів. Також це часто вказує на дистрофію нігтів.

— Проблема оніхомікозу — надзвичайно складна, навіть для лікаря, — застерігає Наталія Петрівна. — Найголовніше — вчасно і правильно встановити діагноз. Не можна займатися самолікуванням та ігнорувати хворобу. Якщо грибок не лікувати, він здатен повністю зруйнувати нігті. Щоб точно визначити причину недуги, слід здати кров на цукор, зробити бактеріологічний посів грибкової флори. Лікування оніхомікозу триває 12 тижнів.

«А на тім рушничкові…»

Хворі з грибком, які не поспішають до лікарні, наражають на небезпеку всіх членів своєї родини. Фахівець застерігає від користування чужими мочалками, рушниками, взуттям. У басейнах, саунах, лазнях небезпечно ходити босоніж, взувайте там лише власні гумові капці. Вологе приміщення, яке рідко провітрюють, — найкращий розсадник грибкових спорів.

— Правильно підбирайте взуття. Воно має бути зручне, з натуральної сировини, — радить Наталія Лага. — Уникайте черевиків з синтетичного матеріалу: нога в такому взутті «не дихає», париться. Також краще носити шкарпетки та панчохи з натуральних тканин.

До речі, навіть приміряти чуже взуття не варто. У магазині не робіть примірку босоніж — скористайтеся чистою панчохою чи шкарпеткою. А в гостях краще не перевзувайтеся у запропоновані тапочки і самі не пропонуйте гостям взуття. Зробіть так, щоб ваші ноги не потіли. У теплому приміщенні, якщо ви перебуваєте там понад годину, краще перевзутися у змінні туфлі.

«Модно» — не значить безпечно

Ще одна з умов профілактики мікозів — регулярний догляд за шкірою, нігтями рук та ніг. Для пом’якшення шкіри на п’ятах і стопах робіть ванночки з додаванням ложки морської солі, настоянки з ромашки. «Після ванночки загрубілу шкіру треба зняти пемзою або спеціальною щіточкою, ноги змастити кремом, — зазначає косметолог Тетяна Шевченко з міста Бровари на Київщині. — Нігті на ногах слід підстригати по прямій лінії, не травмуючи кутикулу. Інакше відкриєте «ворота» інфекції».

Крім того, косметолог застерігає жінок бути обережнішими з такою процедурою, як нарощування нігтів. «Це не така безпечна процедура, як здається на перший погляд, — каже пані Тетяна. — Штучні нігті псують нігтьову пластину, а іноді можуть навіть загрожувати здоров’ю. Якщо в косметичних салонах використовують акрил і гель світових виробників, які не є токсичними, то майстри, що працюють вдома, мають справу з дешевими аналогами, які можуть спричинити отруєння».

«Процедура знижує імунітет шкіри, — погоджується Наталія Лага. — Взагалі, не можна безконтрольно вдаватися до будь–яких модних процедур. Недавно дізналася, що у німкень багато меланом (злоякісних переро­джень родимки) локалізуються на пальцях. Як з’ясувалося, причиною стало надмірне користуванням ультрафіолетовими лампами для рук».

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Грибковий шкідник не боїться «трави»

Існує думка, що лікувати грибок не обов’язково. Навіть оніхомікоз дехто вважає косметичним дефектом, з яким можна спокійно жити. Але якщо хворобу ігнорувати, вона поступово «завоює» всі нігті, а токсини грибків потраплять в організм, спричинюючи алергію та ускладнюючи хронічні недуги.

Буде помилкою гоїти мікоз народними засобами. Лікарі нагадують: грибкове захворювання — інфекція, і вилікувати її можна, тільки знищивши збудника. Трав’яні розчини тут безсилі. Нині є багато сучасних протигрибкових препаратів: мазі, розчини, таблетки, але лікування буде ефективним лише тоді, коли його для вас індивідуально підбере лікар. Самостійно можна перепробувати безліч ліків, викинувши на них за кілька років значні кошти, але так і не одужати. Наталія Лага радить звертатися до фахівця–дерматолога відразу, щойно завважили ознаки грибкового захворювання. Адже правильно поставити діагноз можна лише в клініці завдяки лабораторному дослідженню.

 

ДО РЕЧІ

Якщо хочете захистити оселю від «нашестя» грибка, не використовуйте у ванній кімнаті й душовій кабіні губчаті і матер’яні килимки. Такі речі затримують вологу, там застряють лусочки шкіри й шматочки нігтів, які можуть бути інфіковані грибком. Краще купити спеціальний килимок з антибактеріальним покриттям проти плісняви або пластмасовий чи гумовий. Але в будь–якому разі прати його слід якомога частіше, бажано при високій температурі. Мочалки після користування не можна зберігати мокрими — просушуйте їх і кладіть у сухий сховок.