НОВИНИ–ПЛЮС

25.04.2013

Кожному опозиціонеру — по лопаті!

Прем’єр–міністр України Микола Азаров, натхненний тим, що опозиція не змогла відправити його у відставку, розповів про чергові досягнення свого Кабінету. За його словами, ініційований урядом суботник зібрав 5,5 млн. громадян і 353 тис. підприємств. «Це наймасштабніший День довкілля за всі роки незалежності, — традиційно скромно підсумував Азаров, зробивши не менш сміливий висновок, — суботник об’єднав владу, громадськість і молодь».

До речі, минулу зиму, яка показала повну неспроможність влади, Микола Азаров також називає найвизначнішою. За останні сто років. Натомість неспроможна опозиція, яка ще й на суботнику не була, на думку Азарова, нашій державі просто не потрібна. «Дорікати уряду тим, що на основних наших ринках збуту відбулось падіння, проте українська економіка минулого року все ж продемонструвала хоч невелике (на 0,2%), але зростання — просто непрофесійно», — так креативно прокоментував Прем’єр різке падіння промислового виробництва, яке зафіксував Держкомстат, а також прогноз росту ВВП України 0%, яке днями озвучив Міжнародний валютний фонд. «До речі, незважаючи на тиск, ми здійснили пенсійну реформу у найбільш м’якому серед усіх європейських країн варіанті», — Микола Азаров уперто вважає, що у нас відбувалася пенсійна реформа, хоча всі експерти стверджують протилежне.

Удвох і без Росії

Глава представництва ЄС і голова правління «Нафтогазу» обговорили питання транзиту газу та модернізації української ГТС. Цей діалог передує «круглому столу» високого рівня, який має відбутися 3 травня у Брюсселі. Головна мета зустрічі — впритул наблизитися до тристороннього консорціуму з управління нашою «трубою». Втім третя сторона «трикутника» — «Газпром» уже повідомив, що не братиме участь в обговоренні. Такий поворот стався після того, як двосторонні україно–російські перемовини про спільне управління нашою ГТС припинилися.

Через суддів втратили 14,5 мільярда?

Як відомо, нещодавно посол Республіки Кіпр в Україні Евагорас Вріонідес заявив, що в банках його країни — близько 14,5 млрд. доларів вкладів з України. Президент Європейського банку реконструкції і розвитку Суму Чакрабарті пояснив, чому офшорні схеми у бізнесі є такими популярними. «Там не лише українські депозити, а й російські та інші. Все це абсолютно легально, — сказав він і поставив запитання: — Чому компанії виводять гроші в офшори? Тому, що вони не мають довіри до власних судів, юридичної системи». На думку Чакрабарті, Україна мусить зосередитися на тому, як покращити внутрішні процеси, аби українські інвестори мали більше довіри та вкладали гроші вдома.

Працювати на аптеку

У січні–березні нинішнього року українці залишили в аптеках на 22% більше коштів, ніж за аналогічний період 2012–го. Такі дані наводить компанія Proxima Research. За її даними, роздрібні продажі лікарських препаратів через аптечні мережі в І кварталі зросли в грошовому вираженні на 23,3% — до 7,9 млрд. гривень, у натуральному — на 10,3%, до 337 млн. упаковок. Аптечні продажі виробів медичного призначення зросли на 15% — до 671 млн. гривень, косметики — на 3,8%, до 350 млн. гривень, дієтичних добавок — на 16,6%, до 264 млн. гривень. Середньозважена вартість однієї упаковки товарів «аптечного кошика» за підсумками І кварталу в середньому по ринку зросла на 10,2% і становила 17,9 гривні.

Два мільярди — «державному брокеру»

Державна іпотечна установа у 2013 році може направити до 2 млрд. гривень на нову житлову програму оренди з правом викупу. Такі дані оприлюднив перший заступник голови правління установи Юрій Зоц. Ще 1,5 млрд. гривень установа має направити на здешевлення іпотечних кредитів. «Запозичення, яке стоїть в бюджеті цього року в розмірі 2 млрд. гривень для ДІУ, спрямувати саме на програму оренди з викупом. Програма має свої тактичні переваги, і ми бачимо з точки зору ринку, що якщо бюджет виділить невелику суму щодо загальних обсягів на компенсацію (відсотків), вона буде дуже цікава», — сказав Зоц.

Краще хліб, ніж залізо

Дохід від експорту продукції сільського господарства у 2012 році перевищив дохід від експорту металургії, — заявив міністр фінансів Юрій Колобов. За словами чиновника, Кабмін планує збільшити темпи зростання аграрного сектору мінімум у два рази та досягти обсягу експорту зерна у 100 млн. тонн.