На четвірки розрахуйся!

24.04.2013

На відміну від попередніх сезонів, нинішній чемпіонат чоловічих команд у суперлізі проходить за видозміненою системою. Якщо раніше призери національної гандбольної першості визначалися за підсумками «регулярки», то цього разу медалі розігруватимуть у «плей–оф». Чотири перші команди боротимуться за чемпіонство, а другий квартет визначить восьмого зайвого, який у наступному сезоні гратиме в лізі рангом нижче.

До фінішу регулярної першості залишилося три тури, однак склади учасників двох квартетів — чемпіонського та аутсайдерського — вже відомі. Інтригою заключних турів стане хіба що боротьба за краще місце в турнірній таблиці, що надасть «вищій» команді перевагу власного майданчика в матчах «на виліт».

Утiм для двох лідерів проміжне місце в таблиці матиме другорядне значення, адже в разі їхньої очної зустрічі (вона може відбутися лише у фіналі) всі поєдинки проходитимуть у Запоріжжі. Наразі «Запоріжтрансформатор» і «Мотор» мають по 44 очки. При цьому, як розповів «УМ» один із тренерів «ЗТР» Олександр Шипенко, його команда проводить домашні матчі у спорт­комплексі ЗАБ, а «Мотор» грає на власній клубній арені. «Майданчик суперників має свою специфіку — він вузький і з потужною акустикою. Якщо приходять 20 уболівальників із барабанами, то в залі, крім шуму, більше нічого не чути», — зауважує Олександр Миколайович.

Головна крита спортивна арена Запоріжжя — палац спорту «Дружба» — рік тому стала на капремонт, однак через брак фінансування роботи заморожено. «Якщо «ЗТР» або «Мотор» проб’ються в Лігу чемпіонів чи інший євротурнір, доведеться їздити в Київ чи Харків. У Запоріжжі грати ніде», — визнає тренер воротарів «Запоріжтрансформатора». Шипенко — ще й віце–президент Федерації гандболу України. Він сподівається, що завдяки Євробаскету–2015 у нашій країні з’явиться низка сучасних багатофункціональних арен, що дасть поштовх для розвитку гандболу.

Наразі ж Олександр Шипенко із сумом констатує, що в українській суперлізі існує величезна прірва між першою та другою четвіркою суперліги: «Якщо п’ята команда (луганський «Буревісник») ще якось тримається, то рівень трьох інших колективів суттєво нижчий. Особливо прикро за «Будівельник» із Броварів — міста, де розташовується історичний центр українського чоловічого гандболу й була потужна школа підготовки молодих гравців». Наразі броварчани посідають передостаннє місце і разом із запорізьким ЗНТУ–ЗАБ є головними претендентами на виліт із суперліги.

Туманними виглядають перспективи й чинного чемпіона — полтавського «Динамо», яке нещодавно провело в останню путь свого президента Івана Матієшина. «Цей сезон хлопці точно дограють і будуть боротися за медалі. Але що буде далі?.. Дай Боже, щоб цей клуб залишився на гандбольній карті країни», — каже віце–президент ФГУ.

А головними претендентами на «золото» є «ЗТР» і «Мотор». «Трансформаторники», які після втрати чемпіонства суттєво омолодили склад, прагнуть повернутися на вершину. «Мотор» же, створений на базі розформованої жіночої команди, перейняв у попередниць і лідерські амбіції також. І позавчора ввечері вперше за чотири роки переграв непоступливий «Портовик» на його майданчику в Южному.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Чоловіча суперліга. 25–й тур. «Буревісник» — «Політехнік» — 29:23, «Будівельник» — «Динамо» — 29:44, ЗНТУ–ЗАБ — «ЗТР» — 20:28, «Портовик» — «Мотор» — 21:37.

Турнірне становище: «ЗТР», «Мотор» — 44, «Портовик», «Динамо» — 35, «Буревісник» — 18, «Політехнік» — 10, «Будівельник» — 8, ЗНТУ–ЗАБ — 6.