Розцвіте й зазеленіє

23.04.2013

Свого часу — а було це в сімдесяті–вісімдесяті роки вже минулого століття — Суми називали «містом троянд». Та ці квіти не люблять морозів, вимагають догляду і... коштів. Коли у країні настав час перемін, не було проблем лише з морозом, відтак місто перестали вважати «трояндовим».

Цього року з’явилася надія на повернення приємної слави — в особі мецената ЗАТ «Технологія». Підприємство пообіцяло подарувати місту десять тисяч трояндових кущів. Три з них Суми вже отримали. Оскільки ж розбивка газонів та висадження примхливих квітів є процесом непростим, міський голова Геннадій Мінаєв доручив розробити відповідний проект «отрояндення». Згідно з ним, решта подарованого «букета», обсягом у сім тисяч кущів, буде, висаджена впродовж двох наступних років.

Утім це не єдиний проект озеленення Сум, повідомили на прес–конференції в Агенції промоції міста директор комунального підприємства «Зеленбуд» Сергій Прокопенко та директор Сумського міського благодійного фонду «За чисте місто» Сергій Малюк.

І проекти ці, власне, вже здійснюються. У центральному парку недавно з’явилася нова фестивальна алея, дерева на якій посадили учасники XXV міжнародного фестивалю авторської пісні «Булат», що традиційно відбувся у Сумах. Барди відтепер мають намір щороку подовжувати алею, саджаючи нові дерева. А цієї весни у парку імені Івана Кожедуба зеленбудівці хочуть посадити ще й хвойні. У суботу ж народилася паркова зона біля обласної бібліотеки — тут з’явилася бузкова алея з 94 кущів, які закупило науково–виробниче підприємство «Екостандарт».

Весняні саджанці з’являться і біля «МакДональдзу». До речі, поруч обіцяють «поселити» і частину троянд. Працівники «Зеленбуду» вже почали займатися облаштуванням майбутнього розарію. Та основну частину троянд планують висадити на проспекті Тараса Шевченка.

Отож ті, хто давно не був у Сумах, мають шанс не впізнати їх, потрапивши сюди, скажімо, наступного року. Та найприємніше навіть не в самій зміні іміджу, а в тому, що до творення його почали активно долучатися сумські підприємці. Проекти, об’єднані спільною назвою «Весна 2013», втілившись у життя, дають шанс Сумам повернути славу міста троянд.