Господи, помилуй!

23.04.2013

На Банковій розглядають можливість помилування екс–Прем’єра Юлії Тимошенко. Адже ще минулого четверга жінки–нардепи від опозиції — Олександра Кужель, Марія Матіос, Людмила Денисова, Ірина Луценко та Лілія Гриневич — передали Президенту Віктору Януковичу прохання про помилування Юлії Тимошенко, яке підписали понад двадцять депутаток. Глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін, спілкуючись з опозиціонерками, не виключив, що очільник держави може зустрітися з ними найближчим часом, орієнтовно до Великодня.

Зауважимо, що це далеко не перше клопотання про помилування Юлії Володимирівни. За увесь час перебування Тимошенко за гратами Президенту направили більше сотні подібних клопотань. Показово, що Янукович взяв до уваги саме останнє клопотання і вже наступного дня воно було передане до президентської комісії з питань помилування. «Комісія повинна розглянути це звернення та внести свої пропозиції главі держави», — інформує прес–служба Президента.

Саме за такою схемою відбувалося нещодавнє помилування екс–глави МВС Юрія Луценка. Тож захисник Ледi Ю Сергій Власенко вважає, що для вирішення питання Тимошенко «Віктору Януковичу потрібно п’ять секунд: взяти ручку і підписати відповідний указ».

Утім мало хто вірить, що запеклу опонентку Януковича буде помилувано, як і Луценка. Член комісії з питань помилування Василь Фаринник уже зараз прогнозує відмову комісії у помилуванні екс–Прем’єра Юлії Тимошенко у зв’язку з незавершеністю судових процедур по її справах. І таку відмову, на думку пана Фаринника, президентська комісія винесе вже до Великодня, зібравшись для вирішення долі Тимошенко позапланово, повідомляють «Українські новини».

Помилуваний Януковичем Юрій Луценко вважає, що Президент України має достатньо можливостей, щоб помилувати Юлю. Екс–міністр також бачить «стовідсоткову аналогію у питанні помилування себе та Тимошенко».

«Я знаю, що комісія (щодо помилування при Президенті. — Ред.) посилатиметься на різність випадків і говоритиме, що у неї не завершені всі справи. Але законом не передбачено такої норми, що помилування неможливе через існування інших справ», — зазначив пан Луценко в коментарі ЗМІ. На його думку, також не є проблемою те, що Юлія Володимирівна, на відміну від нього, не відсиділа половини терміну.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Допит свідка Петра Кириченка у справі про вбивство нардепа Євгена Щербаня перенесено на 26 квітня. Своє рішення суддя Печерського райсуду Оксана Царевич ніяк не аргументувала, утім захисники підозрюваної в замовленні вбивства Тимошенко раніше заявляли про те, що не отримали від слідчих ГПУ копії допиту Кириченка. Кириченко мав бути допитаний судом на минулому тижні в режимі відеоконференції, адже він є громадянином США і виїжджати звідти до України не планує.

Узяти участь у допиті цього свідка раніше бажала і сама Юлія Тимошенко, утім учора засуджена і пенітенціарії «гралися» в улюблену гру, коли Ледi Ю каже, що «поїхала б у суд, але ж хвора, тому допит треба перенести до одужання», а тюремники пропонують поїхати в суд без виписки з лікарні. В результаті, учора Державна пенітенціарна служба вкотре окреслила свою офіційну позицію, що Юлія Тимошенко «сама не знає, чого хоче в питанні доставки в суд». Йдеться про іншу справу щодо ЄЕСУ, яка розглядається Київським райсудом Харкова. Але такі непорозуміння між засудженою та конвоєм, вочевидь, матимуть місце і цієї п’ятниці, під час запланованого допиту Кириченка.