Ювілей iз відлунням на всю Україну

18.04.2013
Ювілей iз відлунням на всю Україну

На сцені — академічний хор ANIMA Київського національного університету культури і мистецтв.

Днями у Національній філармонії України в колонній залі імені М. В. Лисенка відбувся святковий концерт до ювілею кафедри фольклору, народнопісенного та хорового мистецтва Київського національного університету культури і мистецтв.

У концерті, який відбувся за сприяння ректора університету, професора Михайла Поплавського, взяли участь усі творчі колективи кафедри.

 

У філармонії зібралося багато шанувальників невмирущого джерела нашого народу — української пісні. «Мені трепетно стояти на цій сцені, бо бачу у залі багато викладачів», — зізналася ведуча, колишня випускниця кафедри — заслужений журналіст України Олеся Білаш, висловивши щиру вдячність педагогам.

Оваціями зала зустріла ректора КНУКіМу Михайла Поплавського, який узяв вітальне слово. «Цей ювілей — подія не тільки для нашого вишу, а й для всієї України, — зазначив він. — Кафедра багата на великі імена, які є окрасою сучасної української культури. Високо ціную внесок кожного з вас у справу збереження національного культурного надбання, унікальної вокальної традиції, підтримки талановитої молоді та служіння благородній справі єднання суспільства навколо неповторного пісенного мистецтва».

Святкову програму розпочав академічний хор ANIMA (художній керівник і головний диригент — заслужена артистка України, професор Наталія Кречко), який показав різнобічну програму. Звучали духовні твори, українські пісні. У циклі для мішаного хору і ударних інструментів виконавці продемонстрували і релігійну іспанську процесію, і запальні сарабанду, і танго з віялами. Глядачі вкотре переконалися, що такий академічний спів не назвеш статичним жанром.

Фольклорний ансамбль «Многая лєта» (керівник, фольклорист, етномузиколог — Ганна Коропніченко) потішив слухачів піснями, зібраними на Київщині. Ліричні, і водночас з тонким гумором, вони зачарували своєю глибинною емоційністю.

Друге відділення святкового концерту відзначилося масштабною програмою. Глядачі оваціями супроводжували кожну пісню у виконанні Українського народного хору ім. С. Павлюченка (художній керівник і головний диригент — кандидат мистецтвознавства, професор Олена Скопцова). Козацькі, ліричні, веснянки, — всі композиції продемонстрували довершену манеру виконання, які до того ж перетворювалися на театральне дійство.

Запалив зал фольклорний ансамбль «Кралиця» (керівник — заслужений працівник культури України, професор Іван Сінельніков). Глядачі в такт підтоптували, а деякі, не втримавшись, підспівували. Неперевершений художній свист випускника кафедри, віртуоза Миколи Тотовицького зірвав овації.

У концерті також взяли участь ансамбль народного танцю «Київ» (художній керівник і балетмейстер — кандидат педагогічних наук, професор Ірина Гутник) і тріо баяністів — Олександр Магаліс, Вадим Самолюк і Олександр Лузан.

Завершив величне дійство всесвітньо відомий Український народний хор КНУКіМ ім. С. Павлюченка — «Молитвою за Україну».

 

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

Кафедру народного хорового співу (нині кафедра фольклору, народнопісенного та хорового мистецтва) засновано у 1972 році. Саме тоді вперше в Україні було розпочато підготовку фахівців з вищою освітою в галузі народного музичного мистецтва.

Найактивніший період розвитку кафедри почався у 1984 році, коли завідувачем став видатний музикант, народний артист України Станіслав Павлюченко. Нині завідує кафедрою заслужений діяч мистецтв України, доцент Наталія Регеша. Навчальний процес забезпечують знавці народного співу та дослідники музично–етнографічних традицій.

На кафедрі кілька спеціалізацій: «Хорове диригування (народний хор)», «Хорове диригування (академічний хор)», «Народний спів», «Музичний фольклор».

 

ЗНАЙ НАШИХ!

За кордоном — концерти «на біс»

Творчі колективи кафедри фольклору, народнопісенного та хорового мистецтва КНУКіМ побували з гастролями в різних куточках світу. Як саме сприймають українську пісню за кордоном, поцікавився кореспондент «УМ».

Олена Скопцова,
керівник Українського народного хору ім. С. Павлюченка:

— Ми двічі гастролювали у Словаччині. Коли співали «Мамину вишню», у глядачів на очах бриніли сльози. Станіслав Павлюченко казав студентам: «Ви маєте співати так, щоб слухач почув кожне слово, кожну букву. І це можливо, лише вкладаючи всю душу».

Іван Сінельніков,
керівник фольклорного колективу «Кралиця»:

— Нас запросили на Кубань, щоб провести майстер–клас. Коли розучували колядку «Ой у полі виросла ялина», росіяни назвали наш виступ «нечаянным открытием». Ще відзначили наш особливий колорит та автентичну манеру виконання.

Наталія Кречко,
керівник академічного хору АNIMA:

— У Швейцарії наш виступ транслювали в прямому ефірі провідні канали телебачення. Після концерту вражені слухачі розпитували, про що твори, хто композитори.