Найкраща «віагра» — любов

17.04.2013
Найкраща «віагра» — любов

Ще вчора кохана казала, що ваші інтимні стосунки — це «вищий пілотаж», а сьогодні спантеличено мовчить. На піку сексуальної активності більшість чоловіків навіть думки не допускає, що настане час, коли енергійність і заповзятливість у ліжку піде на спад. На думку лікарів, чоловіча потенція тісно пов’язана із загальним станом організму, а він старіє не залежно від наших бажань. Щоправда, сказати напевне, коли ж саме чоловік починає «в’янути», фахівці не можуть. Адже не існує чітких теорій старіння, є лише кілька концепцій. Однак, вважає столичний сексолог–андролог Юрій Засєда, як тільки чоловік дозрів — і психологічно, і фізіологічно, і соціально, — він починає потроху «втрачати наснагу». Можливо, це не завжди помітно, але так запрограмувала природа. Впадати у відчай не варто: фахівці знають, що робити, аби чоловік прожив якісне життя, а період його молодості тривав максимально довго.

 

Українські чоловіки — в зоні «особливого ризику»

— На жаль, ми живемо в країні, яка входить до області чоловічої надсмертності, — констатує фахівець із проблем чоловічого здоров’я Юрій Засєда. — Чоловіки зловживають алкоголем, особливо міцним, курять, травмуються на виробництві і на дорогах України. Додайте сюди неправильне харчування, гіподинамію, стреси, викликані «диким капіталізмом». Не дивно, що в’янення настає значно швидше. Помітити це можна за зовнішністю чоловіка — осанці, силі м’язів і фактурності, за зморшками. Разом із сексуальною енергією згасають інтелектуальні здібності, мозкова активність, погіршується здатність до навчання і запам’ятовування, зникає прагнення робити кар’єру, заробляти гроші і забезпечувати сім’ю. Коли чоловік стає байдужим до всього — це тривожний симптом, який означає старіння.

— Які причини сексуального згасання?

— Лікарі вважають, що велику роль відіграє метаболізм, гормональний дисбаланс, значної шкоди завдають вільні радикали, наслідки хімічної промисловості. Позначається також цивілізаційний стрес — економічна криза, брак другої половинки. Чоловік переживає, впадає в депресію, замикається в собі.

На Заході візит до психотерапевта — звичне явище, а в нас такий крок часто асоціюють майже з неповноцінністю. «Як? Ти пішов до психотерапевта? Ти що, дурачок? Візьми себе в руки!» Тож ми повинні пояснювати чоловікам, що вони мають долати цей бар’єр, і за потреби звертатися до сексолога, психотерапевта, уролога.

— Як позначається на «інтимній сфері» підвищена фізична активність?

— Якщо чоловік правильно харчується, достатньо відпочиває, має повноцінний сон, благополуччя в родині, то саме по собі інтенсивне фізичне навантаження навряд чи спричинить раннє згасання. Інша річ, якщо йдеться про екстремальні і багато в чому нефізіологічні умови праці — роботу шахтарів, робітників хімічних заводів, гарячих цехів або пониженої температури. У таких випадках слід бути значно уважнішими до здоров’я.

«Пігулки від тиску пригнічують сексуальну функцію»

— Юрію Ігоревичу, сьогодні медицина пропонує широкий арсенал препаратів для підвищення потенції. Якщо вірити рекламі, то «достатньо однієї таблетки», аби все прийшло до норми...

— Так, але при цьому ніде не наголошують, що вживати ці препарати можна тільки після обстеження у фахівців, насамперед сексолога–андролога, який знається на проблемі. Чоловік має перевірити свій гормональний статус, рівень цукру в крові, стан ліпідного (жирового) обміну. Обов’язковою є діагностика простати, судин статевого органа. Сексуальну функцію не можна розглядати окремо від усього організму. На неї безпосередньо впливає серцево–судинна, нервова, ендокринна системи, а також стан психіки. Чи кожен чоловік знає, що гіпотензивні засоби, які понижують артеріальний тиск, можуть пригнічувати статеву функцію? Такий препарат, призначений молодому чоловіку, завдасть шкоди сексуальній функції. Тож рекомендувати його слід лише у випадку, коли інші способи зниження тиску неефективні.

З іншого боку, препарати першої лінії, які призначають для відновлення ерекції, мають здатність м’яко понижувати тиск, тому їх можна вживати при гіпертонічній хворобі. Окрім випадків, коли чоловік належить до кардіологічних пацієнтів.

— На які ще моменти варто звертати увагу, підбираючи «диво–пігулки»?

— Статевий акт дає фізичне навантаження, еквівалентне подоланню трьох­ прольотів сходів. Якщо, умовно кажучи, чоловік здатен піднятися на другий поверх швидко, без зупинки, не відсапуючись і не «хапаючи» при цьому повітря, отже, він здатен здійснити статевий акт. Такому пацієнту можна призначати ліки.

Однак покладатися на самі препарати не можна. Велику роль грає обмін речовин. Важливий показник — вага. Об’єм талії чоловіка не повинен перевищувати 94 сантиметри. Якщо рубікон перейдено — це сигнал про порушення метаболізму. Коли цьому не приділити уваги, можливий розвиток гіпертонічної хвороби, діабету другого типу, ожиріння. Простата обов’язково повинна бути в хорошому стані.

«Якщо чоловік заводить коханку, йому треба... лікуватися»

— Чи позначається на сексуальній функції трудоголізм?

— Якщо чоловік занадто вимогливий до себе — так. Робота заради самої роботи — це стрес. Буває: втомився, не отримуєш радості від інтиму, як колись. І починається пошук «утіх на стороні». Але якщо чоловік заводить коханку і мотивує це прагненням нових відчуттів — часто це свідчить, що він... захворів або на порозі недуги. Йому краще звернутися до лікаря, вилікуватися і жити повноцінним життя з коханою жінкою, до якої вже розвинулося розумне звикання.

Хоча іноді потрібна допомога психолога. Слід розібратися: внаслідок чого виникла втома, чому набридли старі стосунки? І чому секс став прісний? Можливо, тому що так і не навчилися розмовляти один з одним? Упродовж років сімейна пара набуває корисних звичок, навиків, сценаріїв — усе це втрачається, коли чоловік іде в іншу родину, де все треба починати заново. За великим рахунком, любов — це колосальний труд. Так, це почуття, дароване Богом. Але якщо любов не підживляти щодня, вона в’яне. Це особливе мистецтво, і треба вчитися ним володіти.

— Але ж буває секс і без кохання...

— Трапляється. Але я не бачу в цьому нічого доброго. Стосунки мають базуватися на почуттях. Природа так передбачила, що лише прийняття партнера у повній багатогранності забезпечує повноцінний секс, все нанизується на любов і відчуття прив’язаності. І якщо це почуття є — інші проблеми вирішуються.

— Наскільки помічні для потенції афродизіаки? Чи справді чоловічій силі сприяють «особливі» продукти — селера, горіхи, сметана тощо?

— Насправді, як таких афродизіаків, що безпосередньо впливають на сексуальну функцію, не існує. Така моя особиста думка. Це питання більше овіяне міфами, наукових підтверджень впливу харчових «родзинок» немає. Значно більше для чоловічого здоров’я важить збалансоване харчування. Щоденне меню має включати весь спектр природних вітамінів, білків, жирів, «здорових» вуглеводів, а також мінерали, амінокислоти. Щоб чоловік якомога довше залишався здоровим, харчування повинне бути достатньо калорійним, а в раціоні мають переважати білки. Особливу увагу приділяйте білому м’ясу, морепродуктам (звісно, враховуючи індивідуальне сприйняття окремих продуктів). Я впевнений: 80% чоловіків усе це знають. Але, на жаль, не виконують. Неправильно харчуються, не займаються спортом, не дотримуються психологічної гармонії, не налагоджують стосунки у парі, не приділяють достатньої­ уваги вихованню дітей. Доки не навчимося все це робити, не буде повноцінного чоловічого здоров’я і здорової нації.

«Планку краще піднімати»

— Юрію Ігоревичу, яка частота статевих актів свідчить про здоров’я чоловіка?

— Загальної норми просто не існує. Індивідуальна норма для кожного чоловіка залежить ще й від соціально–психологічної ситуації, стосунків із певною партнеркою. Умовною нормою сексуальної активності фахівці вважають 2–3 статеві акти на тиждень. Але з профілактичною метою ми рекомендуємо пацієнтам потроху піднімати планку. Тобто якщо чоловіку хочеться кохатися двічі на тиждень, хай би спробував цього тижня здійснити два статеві акти, а наступного — на один більше. Піднімати планку треба, як у спорті. Нічого поганого у такому порівнянні немає. Адже від сексуальної активності залежить і загальна тривалість життя. Цей факт уже доведений — як тільки чоловік перестає жити статевим життям, уже пішов зворотний відлік його життя.

 

ДО РЕЧІ

«Не треба бути ханжею»

— Яке ваше ставлення — як фахівця — до секс–шопів?

— Тут не місце ханжеству, секс–шопи — річ корисна. Просто має переважати здоровий глузд і відчуття міри. У кожної людини свій діапазон сексуальної допустимості — як у плані пестощів, сексуальних ігор, флірту, особливостей проведення статевого акту, візуального його сприйняття. Зваблива сексуальна білизна, іграшки, які органічно вписуються в програму любовних ігор, атрибути — певні рольові ігри, перевдягання, — чому б і ні, нічого погано в цьому немає. Але ми не повинні забувати — все це має бути властиве людям, які люблять один одного. Без почуття такі дії механічні і нудні.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Юрій Ігоревич Засєда

Сексолог–андролог, психотерапевт, президент Українського міждисциплінарного товариства «Чоловіче здоров’я та гендер», академік Української технологічної академії, кандидат медичних наук. Головний лікар Клініки інтимної медицини «Чоловіче здоров’я».