Свідок з Америки

17.04.2013

Післязавтра Печерський райсуд столиці у справі про вбивство нардепа Євгена Щербаня допитає Петра Кириченка — колишнього партнера екс–Прем’єра Павла Лазаренка. Нагадаємо, що підозрюваною у цій справі є засуджена Юлія Тимошенко. Щодо Кириченка, то він нині є громадянином США, який не потрапив до в’язниці разом із Павлом Івановичем лише завдяки своїм свідченням проти Лазаренка, наданим американському слідству. Оскільки свідок Кириченко прилітати до України не має бажання, українська Феміда допитає його у форматі відеоконференції.

Захисник Ледi Ю Сергій Власенко вже назвав запланований допит «безміром», мовляв, рік тому ГПУ інспірувала проти дружини Кириченка пані Ізабелли кримінальну справу через незаконне відчуження майна. За словами Власенка, жінку арештували, незважаючи на онкологічну хворобу, і випустили із СІЗО, «лише коли її чоловік дав потрібні слідству свідчення у справі Щербаня під шаленим тиском Генпрокуратури».

Власенко також назвав Кириченка «алкоголіком і наркоманом, який має шалену неприязнь до Тимошенко». Захист екс–Прем’єрки нагадує, що окремі свідки прокуратури вже підтвердили, що вбивство Щербаня оплатив саме Кириченко, тож до відповідальності треба притягати саме його, а не Леді Ю. Утім прокурор Олег Пушкар вважає, що тим самим захисник намагається дискредитувати свідка.

Учора ж суддя Печерського суду Оксана Царевич допитала у справі іншого відомого свідка — Віталія Гайдука. Підозрювану Тимошенко знову не доставили до суду, але й переносити допит через те, що вона перебуває на лікуванні, Феміда традиційно не стала.

«У мене немає прямих доказів причетності Тимошенко до смерті Щербаня, як і її непричетності», — заявив у суді співвласник корпорації «Індустріальний союз Донбасу», екс–секретар РНБО Віталій Гайдук, який у середині 90–х. обіймав керівні посади в облраді та облдержадміністрації Донеччини. Він також нічого не зміг сказати про стосунки Тимошенко і Щербаня, оскільки не був свідком їхніх зустрічей, а загиблий «господар Донбасу» ніколи не казав йому про якісь погрози від Лазаренка чи Тимошенко.

Утім Гайдук засвідчив, що впливові люди Донбасу були незадоволені приходом на ринок газу компанії «ЄЕСУ». Він підтвердив, що чув, як на підвищених тонах розмовляли покійний бізнесмен Олександр Момот і Юлія Тимошенко, «але цеглини один в одного вони не кидали».