Хочеш бути кінологом? Будь!

16.04.2013
Хочеш бути кінологом? Будь!

Двадцять слухачів різного віку з різних куточків України — Дрогобича, Балаклеї, Новодністровська, Луганська, Києва, із Сумщини, Вінниччини та Закарпаття — прибули минулого тижня в Ромни для прохо­дження тримісячних курсів кінологів. Розташовані навчальні класи на базі другого Спеціального регіонального центру швидкого реагування Державної служби з надзвичайних ситуацій.

«УМ» не раз писала про українські та міжнародні змагання кінологічних розрахунків, що проводилися тут. Минулого року, нагадаємо, саме роменці — першими у країнах СНД! — отримали право проведення чемпіонату світу серед кінологів і зробили це успішно. Як не застосувати цей досвід для освітньої роботи? Тож і заснували курси для тих, хто має бажання навчитися рятувати людей разом зі своїми чотирилапими друзями.

«Прийняти пологи у собаки, обробити порізану лапу, надати першу допомогу при серцевому нападі — це зов­сiм не повний перелік знань і навичок, які отримають майбутні фахівці від наших професіоналів», — розповідає помічник начальника центру Валерій Шокутько. До списку додає вивчення анатомії та фізіології собак, навички з їх розведення, дресирування, утримання, годівлі, гігієни... І звичайно, попереду — практичні вправи.

«Робота з порятунку людей після обвалів будівель, вибухів, пожеж — це будні кінолога Державної служби України з надзвичайних ситуацій, — говорить начальник Спеццентру Сергій Біляєв. — Перш ніж почати розгрібати руїни, рятувальникам необхідно дізнатися, чи залишилися там живі люди, ті, кого ще можна врятувати. І кінологи тут незамінні. Досить кількох навчених псів, щоб за 15—20 хвилин перевірити руїни будівлі. А при пошуку тих, хто заблукав у лісі, четвірка собак із кінологами замінює до сотні чоловік!»

Щоб стати кінологом рятувальної служби, наголошує Сергій Біляєв, треба спочатку самому стати рятувальником. А це означає здатність пройти психологічне тестування, мати достойну фізичну підготовку, освоїти топографію, навички надання першої медичної допомоги... Вже потім можна братися до навчання собаки. «Як правило, кінологами в нашій структурі стають або рятувальники зі стажем, або колишні волонтери, які за власною ініціативою беруть участь у рятувальних операціях разом зі своїми вихованцями, — говорить командир. І додає: — Випадкових людей у нас не буває».

Випускники курсів, успішно склавши державні іспити та довівши, що вони — не «випадкові», отримають професію «рятувальник–кінолог». Це дасть їм можливість працювати як у державних, так і у приватних структурах.