У Полтаву — через Бендери?

16.04.2013

Днями на Полтавщині побував Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні Іон Стевіле, який після зустрічі з керівниками області повідомив журналістам, що запропонував очільникам краю встановити побратимські зв’язки між Полтавою та молдавським містом Бендери. «Після Полтавської битви український гетьман Іван Мазепа і шведський король Карл ХІІ у 1709 році прибули на берег Дністра у Бендери, перебували там деякий час, — пояснив пан посол. — Іван Мазепа там помер, а в 1710 році його наступник Пилип Орлик у Бендерській фортеці (територія, контрольована Османською імперією) написав першу європейську Конституцію».

У такий спосіб представник сусідньої держави фактично нагадав нинішній українській владі про справжніх героїв України, котрих наші можновладці на догоду Кремлю воліють «забути». Адже в 2008 році тодішній голова облради, «регіонал» Олександр Удовіченко, який зараз очолює облдержадміністрацію, зробив усе, щоб та ж облрада повернула у столицю виділені з Держбю­джету 1,5 млн. грн. на спорудження пам’ятника Івану Мазепі у Полтаві. Саме після такого «відкоша» ініціатори увічнення пам’яті гетьмана — місцеві просвітяни — оголосити всенародний збір коштів, але українофоби–«антимазепинці» виграли час і, зрештою, зусиллями соратника пана Удовіченка по комсомолу, тодішнього полтавського мера–БЮТівця Андрія Матковського, встановлення пам’ятника в обласному центрі заблокували — він і досі припадає пилом у дворі столичного комбінату «Художник».

До речі, з Бендерами Полтаву пов’язує ще одне славне ім’я автора безсмертної «Енеїди», зачинателя нової української мови та літератури Івана Котляревського. Він, корінний полтавець, під час російсько–турецької війни служив у війську штабс–капітаном і виявив неабияку мужність при облозі та штурмі згаданого міста–фортеці, згодом у тій же «Енеїді» згадував, «як під Бендер’ю воювали». Про це там пам’ятають. Тож у 2010 році на території військово–меморіального комплексу «Бендерська фортеця» було відкрито пам’ятник–погруддя Івану Котляревському, його ім’я носить українська гімназія у Бендерах. А от спорудження пам’ятника Івану Мазепі у місті, де він помер, так і не дочекалися.

У жовтні 2008 року на території тієї ж фортеці небайдужі повпреди української громади навіть заклали кам’яну плиту на місці майбутнього постамента, було виготовлено й погруддя гетьмана. Та, за даними ЗМІ, воно зберігається у «запасниках» фортечного музею, оскільки тамтешня влада боїться дратувати Мазепою ту ж таки Росію, яка після розпаду СРСР почала «патронувати» територію молдавського Придністров’я за допомогою зброї (нагадаємо, що й сьогодні Бендери залишаються другим після Тирасполя містом самопроголошеної й не визнаної цивілізованим світом Придністровської Молдавської Республіки).

До речі, в офіційних повідомленнях про зустрічі керівників Полтавщини з послом Молдови на сайтах облдержадміністрації та обласної ради пропозицію високого гостя «поріднити» Бендери з Полтавою не згадали жодним словом.