По мандату — заднім числом?

16.04.2013

Влада прагне витіснити з парламенту ще одного дієвого опозиціонера, і діє навіть нахабніше, ніж у випадку з Сергієм Власенком. Цього разу під приціл Феміди потрапив мандат голови київського осередку «Батьківщини» Юрія Одарченка. Завтра Київський окружний адміністративний суд розглядатиме позов мешканця Донецька, такого собі Сергія Горбатого, який звинувачує Одарченка в тому, що у 2012 році на момент реєстрації народним депутатом він, порушуючи закон, мав бізнес, був членом правління донецької фірми ВАТ «Донецьк–Аква», — отже, сумісником. Як доказ до позовної заяви додали протокол загальних зборів товариства, де зафіксовано введення БЮТівця до складу правління. Тож позивач вимагає зобов’язати Центрвиборчком скасувати реєстрацію, позбавити депутатських повноважень, вилучити посвідчення депутата і зареєструвати наступного за списком фракції нардепа. А ним може стати голова миколаївської організації «Фронту змін» Вадим Меріков.

Одарченко називає протокол донецької фірми підробкою і запевняє, що ніколи не був у правліннях жодних донецьких підприємств, не знає про існування «Донецьк–Акви» та не знайомий з людьми, які підписували протокол і «строчили» заяву до суду. «Але, як не дивно, суд приймає ці «докази». Бачу за цим певну технологію влади, мета якої — зірвати участь ВО «Батьківщина» у київських виборах, вплинути на нашу партію, нейтралізувати мене. У випадку позбавлення статусу народного депутата рішенням прокуратури мене можуть відсторонити від обов’язків голови київської «Батьківщини». А це унеможливить подання про членів дільничних виборчих комісій, кандидатів у депутати Київради від «Батьківщини», підписувати які повинен я», — зауважує обвинувачений. І додає, що після кожної опозиційної акції у Києві, на які він як керівник столичної «Батьківщини» робить заявки, отримує від міліції звинувачення у перекритті вулиць. Навіть у тому, що представників Партії регіонів закидали сніжками, Одарченка після втрати мандата можуть, якщо захочуть, засудити.

Виходить, що будь–яку людину без її відома можуть ввести до складу правління комерційної структури, а нова редакція КПК дозволяє підтверджувати цей факт на підставі свідчень третіх осіб.

Найцікавіше ж те, що, згідно з даними державного інформаційно–ресурсного центру, «Донецьк–Аква» була ліквідована ще у вересні 2009 року. До цього часу компанія займалась оптовою та роздрібною торгівлею і консалтингом у сфері управління й перебувала в ареалі впливу секретаря РНБО Андрія Клюєва.

Політолог Володимир Фесенко оцінює такі дії влади як психологічний політичний тиск на опозицію і своєрідний тест на її реакцію. «Поки що рано робити висновки щодо тенденції, але якщо справа дійде до позбавлення мандата через суд, тоді можна буде говорити про тенденцію. А опозиції доведеться шукати методи протидії. І якщо засоби юридичного захисту не діятимуть, можливо, навіть іти на перевибори, — зазначив експерт у коментарі «УМ». — Поки що йде точковий тиск, залякування, але ці дії ще не є рішенням суду щодо позбавлення мандата, тому говорити про тенденцію — завчасно. Прецедент був з адвокатом Власенком».