Синдром «політдебілізму»

16.04.2013

У суботу під час чергового етапу акції «Вставай, Україно!» в Полтаві відбулися наймасовіші після Помаранчевої революції хода та мітинг опозиційних сил. Хоча на контрольованих облдержадміністрацією та мерією міста сайтах з’явилися повідомлення про те, нібито опозиції вдалося зібрати лише«приблизно 900 осіб», а обласна міліція нарахувала «близько двох тисяч» протестувальників. Насправді ж у колоні, яка пройшла від пам’ятника Шевченку до Театральної площі, налічувалося не менше п’яти тисяч людей.

І це при тому, що для відволікання від неї земляків міська влада зігнала бюджетників, учнів та студентів на загальноміський суботник із прибирання довколишніх територій, улаштувала передсвяткові ярмарки та зменшила кількість одиниць громадського транспорту, який курсував через центр міста. Зрештою, за прикладом Харкова, «батьки» Полтави намагалися ще й заблокувати підступи до площі комунальними та приватними автобусами — їх вишикували навіть на пішохідній частині центральної вулиці.

Зазначимо також, що майже третина «ходоків» і мітингувальників були організовано звезені партфункціонерами з районів області. Водночас більше полтавців нещодавно, перед виборами до парламенту, на тій же Театральній площі збиралося тільки на зустріч із Віталієм Кличком. Цього разу він не приїхав, розчарувавши насамперед «роззяв», які прийшли з дітьми подивитися на уславленого спортсмена: не побачивши його, вони одразу залишали майдан. Замість лідера «УДАРу» цю політичну силу представляв депутат Валентин Наливайченко. За таких обставин «фронтменами» заходу стали провідники ВО «Свобода» Олег Тягнибок і «Фронту змін» та ОО «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Останній на мітингу, згадавши про ті ж таки транспортні «маневри»перед опозицією у Харкові та Полтаві, назвав їх «політичним дебілізмом» — новою хворобою, на яку страждають чільні повпреди Партії регіонів.

На тому ж мітингу стало зрозуміло, що не позбавлена певних недуг і опозиція. Адже полум’яні спічі її представників, переважно народних депутатів, про «злочинний режим» і про те, що «ми з вами його обов’язково переможемо», нагадували заїжджену платівку задля самопіару. Надто за умов, коли зовсім недавно, під час парламентської виборчої кампанії, на подібній сцені майже в тому ж складі ті ж таки опозиціонери на чолі з Арсенієм Яценюком обіцяли полтавцям «повну й остаточну» перемогу над злочинним режимом одразу після обрання нової Ради. Полтавці їм повірили, проголосували за опозиційні партії та їхніх повпредів–«мажоритарників», а тепер на їхніх очах осоружний «режим» спокійнісінько перекуповує «тушок від Арсенія», закручує гайки і вкотре «розводить» своїх опонентів, як кошенят.

Кульмінацією мітингу стало публічне запрошення Яценюком полтавців на ще один мітинг у Київ, який відбудеться 18 травня. Він буде підсумковим для акції «Вставай, Україно!». А для України?