Франція оголошує війну офшорам

12.04.2013
Франція оголошує війну офшорам

Соціаліст Франсуа Олланд збирається очистити політикум від фінансового бруду. Фото Рейтер.

Президент Франції Франсуа Олланд закликає викорінити офшорні зони в Європі та по всьому світу. І створити орган, який контролюватиме декларації чиновників, а також фінансову прокуратуру для боротьби з ухилянням від сплати податків. Як повідомляє Міжнародне французьке радіо, банки Франції відтепер будуть змушені звітувати про всі свої дочірні компанії, які знаходяться за кордоном, та про «природу їх діяльності». Проект відповідного закону буде розглянуто у французькому парламенті. Франсуа Олланд переконаний, що такий закон збільшить прозорість і унеможливить корупцію у фінансовому секторі.

«Я вважатиму будь–яку країну, яка відмовлятиметься співпрацювати з Францією, так званим «податковим раєм (тобто офшорною зоною. — Ред.)» — рішуче заявив президент Франції.

Внесенню законопроекту передував скандал довкола урядового міністра Жерома Каюзака, який був змушений подати у відставку, коли стало відомо, що він мав закордонні рахунки, створені, аби ухилятися від сплати податків. Минулого тижня Каюзак визнав, що тримав 600 тисяч євро на рахунку у швейцарському банку. Його виключили з Соціалістичної партії за попередню брехню.

Після цього скандалу, який став найрезонанснішим за останні роки, президент Олланд прагне морального очищення французького політикуму.

Глава держави також оголосив, що правила перевірки чиновників буде повністю переглянуто і створено «абсолютно незалежний», за його словами, орган для перевірки декларацій про доходи міністрів, парламентаріїв та інших високих держслужбовців. А новостворена «фінансова прокуратура» на державному рівні розслідуватиме корупційні справи й боротиметься з ухилянням від сплати податків.

Франція зараз потерпає від найвищого за останні 15 років безробіття, тому новина про те, що хтось у владі багатіє, поки народ міцніше затягує паски, викликала велике обурення в суспіль­стві.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>