«Родимко, я тебе знаю»

11.04.2013
«Родимко, я тебе знаю»

Досвідчений лікар з допомогою дерматоскопа здійснить діагностику за лічені хвилини. Фото надане прес–службою Ольги Богомолець.

За даними медичної статистики, 25 відсотків меланом і 80% раку шкіри локалізуються на шкірі голови й обличчя. Тобто там, де людина самостійно не завжди може їх завважити. Отож саме косметологи і перукарі мають змогу провести первинну діагностику і допомогти своїм клієнтам своєчасно виявити онкологічну недугу. У цьому переконана головний лікар Інституту дерматології та косметології Ольга Богомолець, якій належить ідея семінару–практикуму «Перевір родимку — збережи життя», що відбувся в Києві у рамках 13–го Конгресу індустрії краси.

Майстрам краси не тільки детально розповіли про перші ознаки переродження родимок та найбільш небезпечні місця, де вони можуть «маскуватися», а й пояснили, як діяти у випадку, коли утворення ненароком зрізали або травмували, а також як розпізнати атипову родимку.

— Ми використовуємо для цього спеціальний термін — АКОРД: абревіатура, яку легко запам’ятати, — пояснює Ольга Богомолець. — Літера А в цьому слові означає асиметрію — якщо родимочка стала асиметричною, це має насторожити. Літера К означає край — він має бути рівний. Якщо ж з’являються якісь нерівності, зазубринки — це друга ознака небезпеки. О — це окрас, який у здоровій родимці має бути рівномірний. Літера Р — розмір, якщо він збільшується — це сигнал тривоги. І Д означає динаміку — появу кірочок, тріщин, кровоточивість.

Якщо людина зважатиме на ці ознаки і буде уважнішою до власного здоров’я, багатьох прикрих випадків можна уникнути. Насамперед, наголошує Ольга Богомолець, потрібно побороти власний страх. Адже сьогодні рак шкіри можна успішно вилікувати за одну амбулаторну процедуру, і меланоми також піддаються лікуванню.

Невдовзі діагностувати родимку, наголошує лікар, можна буде навіть у домашніх умовах, дистанційно: за допомогою фотографії й інтернету. «Уже з червня розпочне роботу сайт «Толідерм.com.ua», куди можна буде надіслати фото родимки, заповнену анкету й отримати консультацію фахівця, — каже керівник проекту дистанційної діагностики Ігор Канчабала. — Така послуга коштуватиме 100 гривень».

У рамках підготовки до Дня меланоми професор Богомолець також провела семінар для 30 українських дерматологів, які візьмуть участь у благочинній акції 17 травня, коли українці зможуть безплатно перевірити підозрілі родимки. Захід відбудеться в 30 містах України, попередній запис на обстеження розпочнеться з 22 квітня. Телефон гарячої лінії — 0 800 501 508.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

20 тисяч українців щороку хворіють на рак шкіри. Найагресивніша форма недуги — меланома (перероджена родимка). Медики кажуть, що у групі ризику може опинитися кожен. Та насамперед уважнішими до власного здоров’я слід бути блондинам, рудоволосим, людям зi світлою шкірою, любителям засмаги. Запобігти лихові і врятувати життя допоможе рання діагностика. На жаль, майже половина людей з такою проблемою звертаються до лікарів пізно і помирають. А в розвинених країнах цей показник становить лише 5%. Під час минулорічного Дня меланоми українські лікарі безплатно обстежили чотири з половиною тисячi пацієнтів, у майже 400 iз них виявили рак шкіри.