Я — «сова». О кошмар...

11.04.2013
Я — «сова». О кошмар...

«Жертвами» нічних жахів частіше стають жінки... Фото з сайта www.kajgana.com.

«Солодких снів!» — кажемо ми своїм рідним, бажаючи доброї ночі. Однак для багатьох приємні сновидіння, на жаль, стають синонімом мрії: людина може потерпати не лише від безсоння, а й вiд надокучливих нічних кошмарів. Що стає причиною такої неприємності? Сон і сновидіння й досі залишаються для науковців загадкою, яка ставить нам більше запитань, аніж дає відповідей. Однак деякі таємничі моменти вченим і лікарям усе ж таки вдалося з’ясувати.

Зокрема, проаналізувавши основні «сюжетні» напрямки нічних сновидінь і провівши спостереження за групами пацієнтів, лікарі дійшли висновку, що сни можуть навіть попереджати про майбутні чи вже наявні недуги. Скажімо, жахiття зі сценами насильства часто попереджають про проблеми з мозком, зокрема хворобу Паркінсона і недоумство.

Згідно з дослідженням, опублікованим два роки тому в британському журналі Sleep and Biological Rhythms, кошмари частіше сняться «совам», аніж тим, хто звик прокидатися «з сонцем», тобто «жайворонкам». Учасниками «експерименту» зголосилися стати майже 300 студентів університету, яким пропонували оцінювати свої сновидіння за чотирибальною шкалою: як часто ви бачите кошмари. «Нуль» отримували ті, хто ніколи не стикався з таким явищем, а найвища оцінка — «четвірка» — діставалася тим, кого регулярно навідують нічні жахіття. Студенти, які звикли лягати пізніше, в середньому набрали 2,1 бала, тоді як середній бал «ранніх пташок» складав 1,23. Це — значна різниця, вважають дослідники, хоча й не можуть пояснити, що ж поєднує звички і жахливі нічні сновидіння. Можливо, кажуть учені, так впливає гормон стресу кортизон, який найбільше проявляє себе вранці, перед самим пробудженням. Тобто тоді, коли людина зазвичай перебуває у фазі швидкого сну, яка і дарує нам сновидіння. Підвищення рівня кортизону, запевняють науковці, і обумовлює в цей час або яскраві сни, або кошмари.

Порівнюючи спостереження за ранковими сновидіннями, психолог Джені Паркер з Університету Західної Англії у своїй науковій роботі дійшла висновку, що кошмари частіше сняться жінкам. «Жахливі сни» слабкої статі лікар поділила на три категорії: сюжети з переслідуванням (коли життю жінки загрожує небезпека), сни про втрату коханої людини і сновидіння з «невизначеним» сюжетом. Натомість чоловікам частіше сняться сни еротичного змісту, аніж жахи. Бо чоловіки частіше фантазують на «цю тему», вважає дослідниця.

До речі, на думку вчених, людині під силу... керувати снами, тобто бачити усвідомлені сни. Принаймні така перспектива, на думку канадського психолога Джейні Гекенбах, «світить» любителям відеоігор. «Гравці, що звикли годинами пропадати у віртуальній реальності, можуть управляти своїм ігровим простором, — упевнена психолог. — І цю здатність «керувати сюжетом» цілком можливо перенести на сни». У своєму дослідженні, оприлюдненому в 2010 році, пані Гекенбах доводить: люди, які полюбляють відеоігри, бачать усвідомлені сни частіше, ніж ті, хто не грає. У цих снах гравці збоку спостерігають за своїми тілами і можуть навіть керувати власними сновидіннями, ніби персонажем відеогри. Такий рівень контролю, переконана психолог, може допомогти людині перетворити кошмари на приємні сновидіння. Це особливо стало б у пригоді тим, кому дошкуляють розлади психіки, викликані стресами.

 

ПРЯМА МОВА

Юрій Погорецький,
президент Української асоціації медицини сну:
«Безсоння і нічні кошмари — удар по серцю і судинах»

— За добу людина має спати щонайменше вісім годин. Якщо сон буде коротшим, почуватиметеся розбитими і роздратованими. Відповідно, більше «шансів» з’явиться і в жахiв. Люди, які не сплять або відпочивають вночі менше, ніж рекомендують лікарі, впадають у депресії і хворіють. Якщо потерпаєте від безсоння або нав’язливих сновидінь — ліпше звернутися до лікаря. Порушення сну часто стає причиною і серцевих нападів, і судинних криз, і ожиріння. А надмірна маса тіла нерідко призводить до апное – короткочасних зупинок дихання уві сні. Вони спричиняють украй небезпечне кисневе голодування мозку.