Гейдар Алієв — гордість азербайджанського народу!

11.04.2013
Гейдар Алієв — гордість азербайджанського народу!

Видатний політик ХХ століття, майбутній національний лідер Гейдар Алієв народився 10 травня 1923 року в сім’ї простого робітника.

Усе своє життя він присвятив служінню своєму народу, і саме особі Гейдара Алієва належить виняткове місце в історії азербайджанської державності.

Гострий розум, самовідданість в роботі, вольовий характер, блискучі ораторські здібності й прогресивні погляди привели молодого політика Гейдара Алієва до вершини управлінської вертикалі Азербайджану.

Гейдар Алієв прийшов до влади в перші роки незалежності Азербайджану — 15 червня 1993 року. У цей важкий період політична, економічна і соціальна криза довела Азербайджан до межі громадянської війни.

День приходу до влади Гейдара Алієва увійшов в історію країни як День відро­дження. Народ довірив своєму лідерові управління країною — і не помилився.

За 10 років правління Гейдар Алієв зумів перетворити Азербайджан у країну, що стала на шлях економічного і культурного підйому, відкриту для зарубіжних інвестицій і великих міжнародних проектів.

Серед численних заслуг Гейдара Алієва — перетворення Азербайджану на країну, що добуває і експортує нафту і газ у світовому масштабі, втілення національної нафтової стратегії, створення сучасної інфраструктури нафтової промисловості.

Успішна діяльність різноманітних сільськогосподарських комплексів є яскравим проявом його аграрної політики. Передавши землю в приватну власність у перші роки незалежності, Гейдар Алієв забезпечив продовольчу безпеку Азербайджану.

Будівництво сучасної демократичної, правової і світської держави, повернення до національно–духовних цінностей, розвиток науки, освіти і культури в Азербайджані навіки пов’язані з ім’ям Гейдара Алієва.

Те, що сьогодні азербайджанці, які мешкають в різних куточках світу, в тому числі й в Україні, вважають Азербай­джанську Республіку своєю Батьківщиною, сприймають її як храм національного духу, культури — також заслуга національного лідера.

«Я завжди гордився і сьогодні горджуся тим, що я азербайджанець», — слова Гейдара Алієва стали гаслом азербай­джанців всього світу.

Сьогодні Азербайджан є країною, де побудовані основи впливового громадянського суспільства, вільно діють політичні партії, видаються сотні газет і журналів, транслюються численні приватні телеканали.

У країні зводять чимало промислових й інфраструктурних об’єктів, школи, лікарні, житлові будинки, прокладають нові дороги. Успішний Азербайджан і в зовнішній політиці — країна є членом міжнародних організацій — ООН, ОБСЄ, ЮНЕСКО, АЧ, ГУАМ, Ради Європи, ЧЕС та ін.

Інтеграція у світову економіку, економічна лібералізація всередині країни, підвищення кредитного рейтингу, збільшення з кожним роком бюджету і валютних резервів свідчать про стабільність економіки, побудованої за часів Гейдара Алієва.

Останні 10 років економіка Азербайджану була однією з тих, що найшвидше розвиваються у світі. Валовий внутрішній продукт виріс у 3 рази, промислове виробництво — в 2,5 раза, безробіття становить 5,2%. Бюджетні витрати збільшилися майже в 20 разів і складають близько 24 млн. дол. США. Завдяки цілеспрямованій політиці Президента Ільхама Алієва навіть в умовах світової економічної кризи економіка країни продовжує зростати. Ведеться послідовна робота з перетворення нафтових доходів на людський капітал. Усе це доводить вірність і живучість політичного курсу Гейдара Алієва.

Анастасія НІКОЛАЄВА
  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>