«Знову по граблях»

11.04.2013

Щойно вийшовши з колонії, Юрій Луценко став одним із центральних персонажів української публічної політики. Луценко дав кілька великих інтерв’ю. Луценко провів зустрічі зі старими соратниками і створює задуманий ним у тюрмі громадський рух. Луценко до кінця тижня планує переговори з лідерами опозиції Яценюком, Тягнибоком і Кличком. Луценко став кумом Порошенка. Луценко лягає в лікарню. Усе це — повідомлення зі стрічок новин лише за три останні дні.

 

Новий проект Луценка

Позавчора Юрій пройшов обстеження у київській клініці «Оберіг», і лікарі виявили в нього старі й нові виразки та ерозії шлунка, а також підтвердили, що потрібно провести другу операцію. Тож із середи «Луценко госпіталізується в клініку «Оберіг» для продовження лікування, звідки він був терміново вивезений в колонію після першої операції 30 січня ще до закінчення реабілітаційного періоду. Родина Луценка просить журналістів із розумінням поставитись до ситуації і не турбувати його під час лікування у клініці», — повідомила прес­служба «Народної самооборони».

Певно, від «НС» — колишньої політичної сили Луценка — тепер тільки й залишилося, що прес­служба. Тому Луценко формує нову структуру під умовною назвою «Народний рух за Третю республіку». Як інформує газета «Коммєрсант­Україна», кістяком цієї сили будуть «польові командири Майдану», котрі нині опинилися поза парламентом, — сам Луценко, Тарас Стецьків, Володимир Філенко, Юрій Луценко та Роман Безсмертний.

Луценко каже, що його об’єднання має написати план оновлення та будівництва країни, що базується на усуненні від влади Януковича. Безсмертний у коментарі «Коммєрсанту» уточнює: «Акція, ініційована Луценком, повинна стати всеукраїнською, з максимальним охопленням виборців. Учасники даної ініціативи визнають, що вона прив’язана до майбутніх президентських виборів, а одним із її підсумків стане підтримка одного з кандидатів у президенти». Стецьків уточнює, що до 2015 року конкурувати з нинішньою опозицією їхній проект не збирається.

Оцінки політологів

«Знову по граблях? От що в цьому списку робить Безсмертний, який за гроші Третьякова воював проти опозиції на парламентських виборах у Києві? Роман Безсмертний — це прямий проект «регіоналів»!» — написав учора у «Фейсбуці» народний депутат від ВО «Батьківщина» Володимир Ар’єв, колишній член «Народної самооборони», який виграв вибори на окрузі саме в Третьякова та його помічника Безсмертного.

Політологи, які на вчорашній прес­конференції в Києві обговорювали перспективи нового руху Луценка, не виключають, що ці дії можуть бути вигідними для влади, оскільки анонсоване утворення спричинить певний розкол всередині опозиційних сил.

«Ситуація навколо створення певного руху є дуже каламутною. На сьогодні не можна однозначно сказати, чим ця сила обернеться для опозиції, але одне відомо точно: сприяти посиленню опозиції вона не буде. Це утворення може принести багато несподіванок в українську політику», — каже близький до влади політолог Михайло Погребинський.

Політолог Віталій Бала висловлює таку думку: «Усі чинники, які складаються на сьогодні, ведуть до того, щоб прибрати зі сцени Арсенія Яценюка як конкуруючого політика». Сам Яценюк заявляє, що спроби усунути його з керівництва фракцією «Батьківщина» виходять з адміністрації Президента. Але ж свою вигоду в усуненні з дороги Яценюка, певно, мають і опозиційні політики, котрі бажають балотуватися в президенти.

Європейський фактор

Щодо реакції Європи на звільнення Луценка, то політолог Костянтин Матвієнко вважає: такий крок влади ніяк не позначиться на стосунках із ЄС. Аби Європа остаточно закрила питання щодо українських політв’язнів, потрібно, щоб влада звільнила і Юлію Тимошенко, а таких рішень до 2015 року очікувати не варто. «Не розумію, чому більшість людей зробили зі звільнення Луценка сенсацію, оскільки це рішення обговорювалося ще з зими», — каже Матвієнко.

Натомість Погребинський ви­словлює думку Банкової: помилування Луценка — це перший крок до асоціації з Євросоюзом.

І дарма. Бо Європа вже пояснила. «Ми вітаємо звільнення Юрія Луценка та іншого міністра (Філіпчука). Ми вважаємо, що це важливий крок у правильному напрямі. Але водночас ми закликаємо українську владу терміново виконати те, що зафіксовано в підсумковому документі, підписаному нами у грудні. А точніше — вони мусять вирішити ще одне питання щодо вибіркового правосуддя, яке залишається нерозв’язаним», — заявила прес­секретар Європейської комісії Майя Кочіянчич у Брюсселі, вочевидь маючи на увазі справу Тимошенко.

СУД ТА ДІЛО

Учора Вищий спецсуд залишив у силі вирок Юрію Луценку щодо організації нібито незаконного стеження у справі про отруєння Віктора Ющенка. Нагадаємо, в серпні минулого року Печерський райсуд Києва присудив Луценку два роки в’язниці, які розчинилися в уже наявному строці.

 

ХРЕСТИНИ

У вівторок Юрій Луценко похрестив півторарічну доньку народного депутата від «Батьківщини» Юрія Стеця — генпродюсера «5­го каналу», який свого часу також належав до «Народної самооборони». «А знаєте, чому Янукович випустив Луценка? Просто ми з Євою йому подзвонили і сказали, що не можемо більше чекати», — жартував Стець.

Ритуал відбувся в греко­католицькій церкві Василія Великого в Києві. Хрещеною матір’ю була Марина Порошенко, дружина власника «5­го каналу». Тобто фактично Луценко й нардеп Петро Порошенко стали кумами. Нагадаємо, вони тісно співпрацювали невдовзі після Помаранчевої революції, коли Луценко очолював МВС.