Китайські туристи підкорюють світ

10.04.2013

Іще років десять тому, побачивши десь у Європі чи Америці групу туристів з Азії, у 95% випадків можна було не сумніватися — перед вами японці. Проте відтоді ситуація кардинально змінилася. На перше місце за кількістю мандрівників за кордон — і не лише в Азії, а в усьому світі — впевнено вийшов Китай.

Саме китайці минулого року витратили найбільше коштів на закордонні подорожі — $102 млрд. Як повідомляє туристичний сайт «Смак подорожника», такі дані наведено у звіті Всесвітньої туристської організації, попередні підсумки якого було оприлюднено наприкінці минулого тижня. Загалом, за підрахунками ВТО, у 2012 році світовий ринок туризму зростав, попри економічну кризу в багатьох регіонах планети.

Як зазначається у звіті, упродовж останніх десяти років Китай стабільно залишається на першій позиції у світі за показником по­стійного збільшення кількості туристів, що подорожують за межі країни. Якщо у 2000 році за кордон виїздило близько 10 мільйонів китайців на рік, то у 2012–му — вже 83 мільйони. І з кожним роком темпи зростають: у 2011–му, скажімо, китайські туристи витратили у країнах зарубіжжя $73 млрд., а торік — уже на 40% більше. І це при тому, що туристів із Гонконгу, який також входить до п’ятнадцятки лідерів за витратами на закордонний туризм, у звіті ВТО пораховано окремо.

Ще у 2005 році Китай посідав за кількістю видатків на закордонний туризм сьоме місце у світі. Відтоді йому вдалося послідовно обігнати Італію, Японію, Францію, Велику Британію і, зрештою, досі безумовних лідерів — США та Німеччину.

Утім з огляду на економічні тенденції така ситуація навряд чи повинна дивувати. Поки Європа і США скорочують бюджети й ламають голову над тим, як виборсатися з фінансової кризи, китайська економіка демонструє стабільний приріст. Відповідно, зростає й добробут населення, і дедалі більше китайців можуть дозволити собі подорож за кордон. До того ж влада КНР принаймні в цьому питанні потроху демократизується, і порівняно із ситуацією початку 2000–х, обмеження на закордонні поїздки уже далеко не такі суворі. За прогнозами експертів Всесвітньої туристської організації, до 2015–го за кордон виїздитиме щонайменше 100 мільйонів китайців щороку. Раніше такий показник прогнозували аж на 2020 рік.

Утім не самими лише китайцями багатий світовий туристичний ринок. Як випливає зі звіту ВТО, за останні десять років безумовний прогрес демонструють, зокрема, Бразилія та Росія. Так, витрати росіян за кордоном у 2012 році зросли на 32% — до $43 млрд., тож РФ перескочила із 7–го одразу на 5–те місце. Щодо Бразилії, то вона поки що залишається за межами першої десятки, але, вочевидь, за рік–два в неї прорветься. За минулий рік бразильські туристи з витратами на загальну суму $22 млрд. забезпечили своїй країні 12–те місце у списку, тоді як іще у 2005–му Бразилія посідала аж 29–ту сходинку (тоді витрати бразильських туристів за кордоном не перевищували $4,7 млрд.).

Загалом Топ–15 світових лідерів за витратами на закордонний туризм має такий вигляд. Друге місце після Китаю посідає Німеччина, чиї туристи торік витратили за кордоном $83,8 млрд, на третьому місці — США ( $83,7 млрд.). Велика Британія — четверта з показником $52,3 млрд., Росія — п’ята з витратами в розмірі $42,8 млрд. Франція посідає 6–ту позицію ($38,1 млрд.), Канада — 7–ма ($35,2 млрд.), Японія — 8–ма ($28,1 млрд.), Австралія — 9–та ($27,6 млрд.). Італія — 10–та ($26,2 млрд.) Сінгапур — 11–й ($22,4 млрд.), Бразилія — 12–та ($22,2 млрд.), Бельгія — 13–та ($21,7), Гонконг — 14–й ($20,5 млрд.), Голландія — 15–та ($20,2 млрд.).

Як наголошує генеральний секретар ВТО Талеб Ріфаї, країни, що розвиваються, й надалі лідируватимуть у зростанні туристичного попиту. «Поступ Росії та Китаю свідчить про зростання в цих країнах середнього класу, яке, безумовно, й надалі змінюватиме мапу світового туризму», — каже пан Ріфаї.

Про те, яку нішу на цій мапі посідає Україна, поки що не повідомляється — повністю звіт Всесвітньої туристської організації буде опубліковано наприкінці квітня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>