Провал розкольників

10.04.2013

Підрозділ Міністерства юстиції — Державна реєстраційна служба України — відмовила колишньому голові політради «Наша Україна» Сергієві Бондарчуку в його бажанні ліквідувати партію, до якої він уже не має жодного стосунку. Свою відповідь Бондарчуку під назвою «Щодо припинення діяльності партії» від 5 квітня за №836/8–13–8 заступник голови Укрдержреєстру І. Кухаренко надіслав і на адресу справжньої «Нашої України».

Як ідеться в листі, копія якого є у розпорядженні «УМ», розібратися з ситуацією службі доручив Мін’юст. «Наказом Державної реєстраційної служби України від 28.02.2013 №136 взято до відома інформацію про зміни у складі керівних органів партії, що прийняті рішенням політичної ради партії від 09.02.2013 р., — йдеться у відповіді. — Згідно з вказаним рішенням, Бондарчука С. В. звільнено з посади голови політради партії, обов’язки голови політради покладені на Шкутяка З. В.».

Нагадаємо, що 9 лютого політрада «Нашої України» зняла з посади голови Бондарчука та інших розкольників, а за три тижні ці зміни були внесені у Єдиний державний реєстр юридичних осіб, який веде Мін’юст. Тобто Бондарчук проводив свій альтернативний з’їзд про саморозпуск «Нашої України» 2 березня, вже не маючи жодних на те повноважень. Ще й просив Мін’юст припинити діяльність «НУ».

Через місяць він отримав вказану вище відповідь від Укрдержреєстру, останнє речення якої більш ніж красномовне: «Поданий до реєструючого органу лист підписаний не уповноваженою особою». Тим самим посадовці дали зрозуміти екс–голові політради, що, згідно із законодавством, мають реєструвати лише партійні рішення, підписані його наступником на посаді — Зіновієм Шкутяком.

«Переобравши керівництво політ­ради, ми подали це рішення на реєстрацію, що й було ухвалено відповідно до законодавства, — зазначає у коментарі «УМ» член виконкому «Нашої України» Володимир Шпакович. — У підсумку ще в лютому пан Бондарчук став фізичною особою, яка не має жодних відносин із партією. Якщо він — колишній голова політради, то, звісно ж, не може проводити якісь там з’їзди у березні й оголошувати саморозпуск партії, членом якої він уже не є. Отже, його розкольницькі спроби провалилися».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Колишні члени «Нашої України» тепер пробують формувати власну правоцентристську партію. Так, 5 квітня було створено організаційний комітет для розробки ідеологічних засад та стратегії побудови «якісно нової політичної сили», пише сайт «Тиждень» із посиланням на власні джерела. До складу ініціативних груп зі створення нової партії увійшли, зокрема, колишній голова виконкому «НУ» Сергій Бондарчук, екс–голова київської парторганізації Андрій Ніцой, колишній народний депутат Тарас Стецьків, керівник Центру політико–правових реформ Ігор Коліушко та інші.