Непомилувана Юля

10.04.2013

Омбудсман Валерія Лутковська наразі не збирається подавати клопотання про помилування Юлії Тимошенко, як це було у випадку з Луценком. «У справі Юрія Луценка ми дочекалися моменту, коли всі національні засоби захисту були вичерпані, і тільки після цього уповноважений із прав людини прийняв рішення звернутися до Президента про помилування, — пояснила Лутковська в коментарі газеті «Коммєрсант–Україна». — Ситуація з Тимошенко дещо інша: у неї ще дві справи, які розглядають у судах, відповідно, ще не всі національні способи захисту вичерпані, і говорити про процедуру помилування передчасно».

За даними джерел з адміністрації Президента, на рішення Віктора Януковича помилувати Луценка вплинуло звернення місії Європарламенту у складі Патріка Кокса та Александра Кваснєвського, яке «підтримала Ірина Луценко». Президент заздалегідь погодив формат даного клопотання і необхідність його підтримки членами сім’ї Луценка: сторони домовилися, що все це в підсумку має призвести до звільнення екс–голови МВС.

Однак надія на дієвість такого формату щодо Тимошенко невелика. За інформацією «Коммєрсанта», Кокс і Квасьнєвський спрямували Януковичу вищезгаданий письмовий запит лише після того, як обговорили таку можливість з українським лідером. Тобто Янукович дав «добро» попередньо. А сигнал про можливість помилування екс–Прем’єра європейці так і не отримали.

У бесідах не для диктофона високопоставлені представники ЄС визнають, що в ситуації з Юлією Тимошенко вихід не може бути знайдений «за сценарієм Луценка». Переговори зараз тривають не про її звільнення Януковичем, а про «вирішення певних питань». І формула такого рішення поки що не погоджена.

 

ПОЯСНЕННЯ

Останні дії влади, в тому числі за рішенням питань «вибіркового правосуддя» (щодо Юрія Луценка), створюють належну атмосферу для підписання угоди про асоціацію України з Євросоюзом. Таку думку вчора на брифінгу озвучив радник Президента, керівник головного управління з питань міжнародних відносин АП Андрій Гончарук. За його словами, ці рішення «свідчать про серйозний прогрес щодо створення належної політичної атмосфери (…) заради досягнення нашої основної цілі — підписання угоди про асоціацію під час Вільнюського саміту «Східне партнерство» в листопаді цього року.

Водночас віце–президент Європарламенту Яцек Протасевич вважає, що звільнення Юрія Луценка з в’язниці є позитивним, але не достатнім кроком для виконання критеріїв Євросоюзу. «У цьому контексті я закликаю український уряд продовжити позитивний тренд та здійснити всі необхідні реформи, а також вирішити справу Юлії Тимошенко в схожому напрямку зі справою Луценка», — заявив Протасевич.