Політична смерть від «тушок»?

10.04.2013
Політична смерть від «тушок»?

Арсеній Яценюк у парламенті почувається неспокійно. Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Перша парламентська «тушка» Андрій Табалов заявив про готовність повернутися в рідні пенати «Батьківщини», але за умови, що Арсеній Яценюк залишить посаду глави цієї фракції. Приводом для цього 30–річний нардеп назвав загострення президентських амбіцій пана Арсенія, початок передвиборчої кампанії, замаскованої під акцію «Вставай, Україно», відсутність конструктиву, нездатність досягати компромісу, що призвело до «виїзного» засідання парламенту та програш у боротьбі за київські вибори через низьку явку саме депутатів з «Батьківщини».

Паралельно з цим уже новоспечена «тушка» Віталій Немілостівий зареєстрував в апараті ВР заяву про складення депутатських повноважень, але — на особливих умовах. «Арсенію Петровичу, я свій крок зробив! Зробіть, будь ласка, і ви свій — подайте заяву щодо дострокового припинення повноважень народного депутата України, нехай їх розглянуть у пакеті, або кожну окремо, мені байдуже як, дайте можливість нашим колегам прийняти відповідні рішення», — написав у «Фейсбуці» БЮТівець із Харкова, включений до списку за квотою Яценюка. Він теж перед виборами підписував присягу скласти мандат у випадку виходу із фракції. Трохи раніше на шоу Шустера Немілостівий закликав Яценюка принаймні подати у відставку з посади голови фракції — «бо той брав відповідальність за всіх депутатів, за всіх кандидатів, яких привів у Раду».

Оскільки закликів усунути нинішнього голову фракції «Батьківщина» останніми днями різко побільшало, Арсеній Яценюк вважає це початком «спецоперації» проти нього. Керівник «Батьківщини» заявляє, що «тушки» пристали на сценарій влади з метою вчинити переворот у фракції, розколоти її і прибрати Яценюка з керівної посади. Замовником цих дій пан Арсеній називає Президента Віктора Януковича, а виконавцем — секретаря РНБО Андрія Клюєва.

Як міг далекоглядний політик прогледіти чотирьох­ із шести перебіжчиків, взятих до парламенту особисто ним за квотою «Фронту змін», — запитання риторичне.

Із новоспечених «тушок» — три «списочники» «Батьківщини» й один мажоритарник (Олег Канівець), усі — новачки в парламенті. При цьому екс–заступник міністра промисловості Немілостівий на момент виборчої кампанії очолював виборчий штаб «Об’єднаної опозиції» в Харківській області. А Канівець, голова правління ЗАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння», став членом ради партії «Громадянська платформа» за півроку до виборів — кажуть, округ на Львівщині, за яким він пройшов, був відданий партії Анатолія Гриценка у бартер за входження «ГП» до лав «Об’єднаної опозиції». «Тушкою Канівець не стане — під моє слово!» — гарантував полковник Гриценко. Тепер уточнює: «Канівець не буде «тушкою», як Табалов, він залишається в опозиції, в більшість до Януковича він не піде». І слідом за Канівцем нарікає на безправ’я членів фракції «Батьківщина» та «імітацію боротьби».

«Так, були допущені помилки, і я не виключаю, що хтось ще з депутатів від нас піде. Але я наразі не бачу необхідності ставити питання про відставку Яценюка. Йому поки що доводиться лише співчувати», — сказав у коментарі «УМ» нардеп із фракції «Батьківщина» Сергій Сас.

Із позицією Гриценка Сас не погоджується і радить йому нести солідарну відповідальність за «тушку» Канівця.