Мамина зрада

09.04.2013

Із чергових канікул дівчинка повернулася до інтернату зовсім іншою. Раніше жвава, вона замкнулася у собі. З чотирнадцятирiчною вихованкою почав працювати шкільний психолог. «Те, що ми дізналися, вражає своєю жорстокістю та цинізмом, — розповів директор навчального закладу. — Виявилося, що кожного разу, коли дитина приїздила на канікули додому, її ґвалтував п’яний вітчим. На наші запитання, чому вона відразу не розповіла про це вихователям, дівчинка пояснила, що вітчим пригрозив їй розправою». Останньою краплею в історії жаху дівчинки виявилося те, що вона завагітніла.

«Коли про ситуацію повідомили міліції, — повідомляє керівник служби зв’язків із громадськістю обласного управління МВС Ельвіра Біганова, — чоловіка було затримано й доставлено до відділу. Спочатку він заперечував свою причетність до стану дівчинки, та врешті зізнався. Виявляється, над дитиною знущалися впродовж кількох місяців. Почалося все ще тоді, коли їй було тринадцять. Як розповів вітчим, уперше це сталося напередодні дня народження падчерки, яка приїхала з інтернату додому. Він був п’яний. Дівчинка дивилася телевізор. Більше вдома нікого не було. Він, буцімто, «не знав, що на нього найшло», але взяв мотузок, зв’язав дитині руки й повалив на ліжко... Після того, що сталося, каже він, дівчинка кудись побігла, а він просто ліг спати».

З того часу кожен приїзд додому супроводжувався таким же брутальним насильством. Дiвчинка, залякана чоловіком, мусила мовчати. А єдина людина, найдорожча нібито, до якої кинулася з бідою, її зрадила.

«У цій історії найбільше вражає ще один факт, — говорить Сергій Якобі, начальник міськвідділу міліції, що займається розслідуванням справи. — Мати дівчинки про все знала. Коли її рідна дитина розповіла про зґвалтування, вона спочатку вигнала співмешканця з хати, але вже за кілька днів знову відчинила перед ним двері. А надалі вирішила проблему просто: наказала доньці мовчати про «сімейні таємниці».

Що спонукало жінку так вчинити? Тим більше що про 36–річного негідника, запевняють міліціонери, у селі ніхто не сказав доброго слова. Він має за плечима шість судимостей — за крадіжки. Наступна виявиться більш тривалою: ґвалтівникові світить п’ятнадцятирічне ув’язнення. Та чи світить його дружині осмислити те, що вона зробила? Бо ж зрадила власну дитину вона не вперше: недарма донька жила не вдома, а в інтернаті.

Дівчинка сьогодні навряд чи хоче їздити додому. В інтернаті намагаються відновити її психічний стан, розповідають, що вона зайнялася вишиванням, почала посміхатися. Проте травма, завдана матір’ю і вітчимом, залишиться травмою на все життя.