Принцеса на суді

05.04.2013
Принцеса на суді

Наймолодшу дочку короля Іспанії Хуана Карлоса, принцесу Крістіну, викликають до суду. Як повідомляє агенція «Рейтер», 27 квітня Крістіна має з’явитися на судове засідання, щоб свідчити у справі про корупцію. Йдеться про розслідування імовірної корупційної діяльності її чоловіка Іньякі Урдангаріна, нібито причетного до розкрадання 5,8 млн. євро державних коштів.

Дон Іньякі Урдангарін Лібарт, герцог Пальма–де–Мальоркський, гранд Іспанії, колись був гандболістом–олімпійцем, а потім у період 2004–2006 років очолював благодійний фонд Instituto Noos. Принцеса Крістіна — 47–річна герцогиня Пальма–де–Мальоркська, яка свого часу також професійно займалася спортом і як член команди Іспанії з вітрильного спорту навіть брала участь в Олімпійських іграх, — входила до ради директорів цієї організації. Тепер королівського зятя підозрюють у нецільовому використанні грошей, пожертвуваних фонду. Прокуратура також вважає, що фонд «Ноос» штучно завищував вартість спортивних заходів, а отриманий прибуток перераховував своїм підконтрольним фірмам чи на рахунки в офшорах. Особисто Урдангаріна звинувачують у шахрайстві, ухилянні від податків, підробці документів та привласненні бюджетних коштів.

Королівська родина здивована тим, що принцесу викликають на допит. Водночас у заяві монаршої прес–служби наголошується, що сім’я глибоко поважає правосуддя.

Герцог Урдангарін всіляко намагається дистанціювати від цієї неприємної справи королівську родину, заявляючи, що вони взагалі не в курсі діяльності фонду і не намагалися у неї втручатися. Але, за даними впливової іспанської газети «Ель Паїс», у руки слідства потрапили копії електронних повідомлень, згідно з якими принцеса Крістіна була обізнана з фінансовими аферами її чоловіка. Більше того, з оприлюднених в іспанській пресі листів випливає, що король Хуан Карлос виявляв велику зацікавленість у бізнесі свого зятя.

У королівському палаці цю інформацію не коментують, але з грудня минулого року герцога відсторонили від офіційних заходів за участю монаршої родини. А на початку лютого одній з головних вулиць міста Пальма–де–Мальорка, названій на честь герцога і герцогині Пальма–де–Мальорських, була повернена попередня назва.

Попри те, що це перший випадок кримінального переслідування в історії новітньої іспанської монархії, пересічні іспанці не надто переймаються за свою принцесу. Останніми роками на тлі економічної кризи підтримка королівської родини серед населення значно ослабла. Багато іспанців вважають, що монархи надто відірвалися від народу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>