Хто вкрав гроші?

04.04.2013

Міністр фінансів Кіпру Міхаліс Сарріс подав у відставку через два тижні після завершення переговорів з Євросоюзом та Міжнародним валютним фондом про надання країні екстреної фінансової допомоги на суму 10 мільярдів євро. 66–річний Сарріс пропрацював на цій посаді всього 37 днів. У розмові з президентом Нікосом Анастасіадісом екс–глава мінфіну запевнив, що має намір активно співпрацювати з комісією, яка розслідує причини нинішніх фінансових труднощів, з якими зіштовхнувся Кіпр. Саме створення цієї комісії спонукало Сарріса подати у відставку. За деякими даними, він уже намагався залишити свою посаду на початку березня, проте тоді президент відставку не прийняв.

Опозиція та місцева преса багато критикували міністра фінансів після того, як влада Кіпру вдалася до непопулярних заходів впродовж останніх тижнів. Новим очільником міністерства фінансів став Харіс Георгіадіс, який раніше був міністром праці.

Новостворену слідчу комісію президент Анастасіадіс закликав бути об’єктивною і, перш за все, розслідувати обвинувачення на адресу його родини, яка начебто вивела за кордон 20 мільйонів євро за кілька днів до заморожування активів.

Міхаліс Сарріс серед головних винуватців кризи називає афінського фінансового інвестора Андреаса Вгенопулоса. До 2010 року він очолював другий за розмірами банк Кіпру Laiki Bank, який на той час називався Marfin Bank. За словами щойно відставленого міністра, Вгенопулос вгатив мільярди євро в купівлю грецьких державних облігацій. Саме це спричинило руйнування банківського інституту Кіпру після реструктуризації державного боргу Греції у 2011 році.

Окрім того, кіпрським банкам закидають надання мільйонних кредитів політикам та бізнесменам «по блату». Як зазначає «Німецька хвиля», завдяки своїм зв’язкам численні «крутелики» отримували мільйонні кредити, які або повертали частково, або не повертали взагалі. Список імен підозрюваних осіб опублікували й передали генеральному прокуророві Кіпру Петросу Кліридісу журналісти новиннєвого порталу 24h.com.cy.

Упродовж трьох місяців комісія з розслідування причин кризи має перевірити всі звинувачення і відзвітувати перед генпрокурором. При цьому багато фігурантів списку відкидають звинувачення й погрожують судовими позовами у відповідь. Пошук відповідальних може зачепити й комуністів, які донедавна перебували при владі й довели країну до кризи.

Позавчора уряд Кіпру дійшов згоди з міжнародними кредиторами щодо часткового пом’якшення умов надання фінансової допомоги та поступового скасування деяких заходів із контролю за капіталом. Зараз на Кіпрі діють безстрокові обмеження на виведення капіталу. Власникам вкладів у кіпрських банках, які перевищують 100 тисяч євро, доведеться заплатити податок на депозити в обмін на акції Банку Кіпру. Таким чином, за оцінками експертів, великі вкладники можуть позбутися до 60 відсотків своїх заощаджень.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс розкрив лідерам політичних партій острова план реформ, які мають дати стимул економіці. Серед 12 пропозицій — зняти заборону на казино та звільнити від податків фірми, що реінвестуватимуть свої прибутки на Кіпрі. Досі дозвіл на азартні ігри діяв лише на турецькій частині острова — у невизнаній міжнародною спільнотою (окрім Туреччини) Турецькій Республіці Північного Кіпру.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>