Наше свято на їхній вулиці

04.04.2013
Наше свято на їхній вулиці

«Нiку» за «Вічне повернення» отримував продюсер Олег Кохан.

Позавчора в Москві назвали лауреатів XXVI Національної кінематографічної премії «Ніка». Серед переможців — і наша Кіра Муратова, яка зі своєю стрічкою «Вічне повернення» цього разу тріумфувала у номінації «Кращий фільм країн СНД та Балтії». Світова прем’єра «Вічного повернення» відбулася наприкінці 2012–го — фільм обрали до конкурсної програми Римського кінофестивалю. У широкий прокат картина вийде цього року.

За перемогу в цій номінації також боролися стрічка Георгія Пара­джанова «Всі пішли» (Росія, Грузія, Чехія), військова драма «Якщо всі» (режисер Наталя Беляускене, Вірменія), фільм–легенда «Небеса — моя обитель» (режисер Аюб Шахобіддінов, Узбекистан) та мело­драма Пеетера Сімма «Самотній острів», до виробництва якої долучилися Білорусь, Естонія та Латвія.

Нагороду з рук корифея російського театру і кіно Володимира Зельдіна та актриси й режисера Віри Глаголєвої приймав продюсер стрічки Олег Кохан. «Цей приз належить великій кількості людей, — сказав він. — Нова робота Кіри Муратової повертає нас у справжнє мистецтво... Хочеться, щоб воно було вічним». Це не перша «Ніка» на полиці творчих досягнень Кіри Муратової. Раніше кіноакадеміки відзначали її стрічки «Мелодія для шарманки», «Два в одному», «Захоплення» та «Астенічний синдром».

Творчі списи за перемогу в інших категоріях схрестили між собою «Фауст» Олександра Сокурова (8 номінацій) та «Орда» Андрія Прошкіна (11 номінацій). Кращим фільмом року назвали «Фауста» (Сокуров екранізував першу частину однойменного твору Гете). Кращою актрисою стала Роза Хайрулліна (роль матері хана, Тандули, «Орда»). Кращих акторів цього разу виявилося двоє — Антон Адасинський ( Мефістофель, «Фауст») та Максим Суханов (митрополит Алексій, «Орда»)...

Лауреатом «Ніки» в номінації «Роль другого плану» посмертно став Андрій Панін, експерти відзначили його Федора у картині «Спокута».

«Він зіграв самого себе в обставинах 1945 року», — сказав, отримуючи нагороду Паніна, режисер цієї стрічки Олександр Прошкін.