Простіше заплатити, ніж заборонити?

03.04.2013
Простіше заплатити, ніж заборонити?

Куріння в ресторанах заборонено чи ні? Фото УНІАН.

Після запровадження закону №4844–17 від 16 грудня, який повністю забороняє куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства, здавалося б, громадяни мали б забути про цю звичку. Проте, як з’ясувалося через три місяці, в нас багато де люди часом хворіють на «склероз», пов’язаний із куривом. Адміністрація ж закладів допомагає клієнтам підтримувати цю «хворобу».

 

Зворотна тенденція

За даними моніторингу, який здійснювали волонтери коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», та «Київ без тютюнового диму» у січні цього року, цифри були досить оптимістичними — 93% закладів дотримуються виконання закону і лише 7% — порушують. Проте надалі, за останніми спостереженнями, має місце тенденція до ігнорування закону.

Як повідомила «УМ» координатор коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» Ганна Гопко, «на сьогодні ми не маємо змоги і ресурсів провести ще один моніторинг, він запланований на травень. Проте вже зараз ми ведемо переговори з кількома депутатами, які готові вносити зміни до закону і лобіювати його, бо, на жаль, на власному досвіді відчули його ігнорування. Останнім часом нам на пошту надходять десятки е–мейлів від людей, які бачать порушення, але ніяк це не регулюють, і в цьому є найбільша помилка, оскільки без допомоги людей цей закон ніколи не стане на 100 відсотків дієвим».

Космополітичні колізії

«УМ» вирішила перевірити, чому і як саме відбувається ігнорування закону. Адже штрафи, які складають зов­сім не малу суму — від 1 до 10 тисяч гривень, зовсім не лякають власників закладів.

Варто пригадати нещодавню пригоду, яка трапилася з журналістами «Української правди» Сергієм Лещенком та Мустафою Найємом. Під час обіду з німецькими депутатами в київському кафе–барі Le Cosmopolite на вулиці Володимирській вони помітили компанію, яка курила просто в тому ж приміщенні. Журналісти зробили зауваження й попередили персонал, що у випадку, якщо адміністрація не заборонить відвідувачам курити, вони викличуть міліцію. На їхнє попередження не відбулося ніякої реакції, і журналісти зателефонували в міліцію, яка приїхала за 40 хвилин після виклику. У свою ж чергу, адміністрація закладу почала виправдовуватись і назвала слова журналістів «неправдивими».

У соціальній мережі «Фейсбук» у той самий вечір Сергія і Мустафу дехто почав звинувачувати в «стукацтві» й називати їхні дії безглуздими. Навіть один із депутатів від партії «УДАР» заявив, що в країні є й важливіші справи, ніж дотримання цього закону. До того ж, навіщо завдавати удару по невинуватих працівницях закладу?

«Мені здається, що люди, які вважають мене й Мустафу «стукачами», просто мають травмовану психіку, — каже Сергій Лещенко в коментарі «УМ». — У них сильна ностальгія за радянським періодом, вони не знають, куди ж її застосувати, от і намагаються хоч у такий спосіб її проявити».

На запитання, чи може цей закон бути дієвим, оскільки останнім часом поширюється його масове ігнорування, Сергій відповів: «У нас у країні є багато законів, які не виконують, але це не означає, що їх потрібно ігнорувати. Виступають проти цього закону лише окремі курці, які не хочуть себе обмежувати у курінні в громадських приміщеннях. Дехто ж задля комфорту інших може вийти на три хвилини і покурити за межами закладу».

На запитання про наслідки ситуації в ресторані Le Cosmopolite Лещенко відповів, що документи, складені міліцією, передано до Комітету захисту справ споживачів. І не відомо, чи виплатив заклад обіцяні 10 тисяч гривень.

Дим — вигідний

За даними «УМ», подібні колізії характерні не лише ресторану «Le Cosmopolite», а багатьом закладам в Україні. Більшість закладів штрафи просто не лякають, тому вони і дозволяють собі порушувати закон, оскільки,зазвичай, у випадку куріння в залі, суму штрафу сплачують самі клієнти.

Здавалося б, абсурдна ситуація, — кому захочеться платити 10 тисяч за таке собі «бажання покурити в закладі». Проте таких людей немало, і про це нам вдалося дізнатися від адміністратора одного зі столичних клубів.

Громадяни ж, у свою чергу, рідко звертаються до адміністрації або ж міліції з вимогою заборонити курити відвідувачам. Зазвичай люди замовчують це питання й просто дихають димом, незважаючи на те, що самі категорично проти цього.

«Я працюю в закладі, у який досить часто приходять впливові люди і їм дозволяють курити. Я сам не палю і дим мене дуже дратує, а головне шкодить моєму здоров’ю, оскільки маю астму, проте я не можу вирішити це питання, оскільки не хочу втратити роботу», — заявляє офіціант одного зі столичних ресторанів, який просив не називати його ім’я.

«Така схема спостерігається не тільки в нашому закладі»

Для достовірної перевірки «УМ» побувала в столичному «Кристал холі» і все–таки пересвідчилась у тому, що димова завіса у приміщенні — це величезні прибутки закладу.

«Скажіть, будь ласка, чому відвідувачі вашого закладу курять всередині приміщення, коли законом це заборонено?» — запитала я в працівниці клубу.

«А ви думаєте, що мені приємно цим дихати? Я сама не курю, і якби моя воля, то не дихала б цим», — заявила дівчина, що стоїть відразу біля курців.

Це при тому, що на вході висять позначки «У нас не курять» і знак перекресленої цигарки. Звернувшись до охоронця, я попросила покликати адміністрацію, проте отримала лаконічну відповідь: «Вам краще приїхати завтра».

Наполягаючи на зустрічі з керівництвом закладу саме в той вечір, я все–таки дочекалася цієї розмови. Незважаючи на те, що просиділа — за «сприяння» представників закладу — аж дві години. За цей час я побачила, що, окрім куріння цигарок, на кількох столиках стояв кальян, також заборонений законом.

Адміністратор не зумів пояснити, чому в закладі курять цигарки і кальян. Але розповів схему, яка є причиною недієвості закону.

«Коли до нас приходить VIP–клієнт, ми в нього відразу запитуємо, чи він готовий, у разі перевірки, заплатити суму штрафу, якщо він погоджується, то ми беремо в нього задаток від суми штрафу, який він може заплатити. У такому випадку всі решта відвідувачів мають право без проблем курити як кальян, так і цигарки, оскільки всі штрафні санкції бере на себе VIP–клієнт. Він повністю підстраховує ситуацію. Більше того, я можу вам впевнено сказати, що така схема спостерігається не тільки в нашому закладі, а й у багатьох інших», — розповів «не для преси» Артур, один із керівників «Кристал холу».

Як видно, регулювати або вирішувати це питання деякі клуби й ресторани не бажають, оскільки їм це не вигідно. На моє запитання, чи обіцяє адміністрація, що більше таких ситуацій не трапиться, я почула вичерпну відповідь: «Я не можу вам цього пообіцяти, оскільки в деяких випадках нам простіше заплатити штраф, аніж заборонити курити», — сказав адміністратор «Кристал холу».

Єдиною позитивною стороною цієї ситуації стало те, що до кінця вечора за участю студентів Київського університету ім. Шевченка курців у згаданому закладі розігнали. Проте чи надовго — це інше питання, яке без допомоги і вдосконалення закону буде дуже важко регулювати.