Зануритися у «Транс»

03.04.2013
Зануритися у «Транс»

Кадр з фільму «Транс». Фото з сайта kinopoisk.ru.

«Він майстерно закрутив. А розкручувати — не наймався!». Це — цитата з форуму фільму «Транс», так кіноман N. захищає режисера картини Денні Бойла. Завтра ця стрічка виходить в український прокат, а тому погодитися чи посперечатися з цим глядачем–адвокатом зможе кожен бажаючий.

Сюжет картини занадто оригінальним назвати складно — кожен із нас щось схоже чув або бачив. Аукціоніст Саймон (Джеймс МакЕвой), намагаючись заволодіти картиною Гойї «Відьми в повітрі» вартістю 25 мільйонів доларів, заручається підтримкою хлопців, які аж ніяк не належать до касти позитивних героїв. Прогнозовано партнери Саймона вирішили зіграти у свою гру, і як наслідок — довірливий аукціоніст під час інсценування викрадення отримав прикладом по голові. Удар був настільки сильним, що Саймон втратив пам’ять... Він пам’ятав, що сховав полотно ще до цієї «операції «И», але куди саме — ніяк не міг згадати. Спроби вибити з Саймона правду ні до чого не призвели. І тоді головний «поганий хлопець» (Венсан Кассель) наймає гіпнотизерку (Розаріо Доусон)... Для того щоб знайти шедевр і врятувати власне життя, Саймону доведеться влаштувати ревізію найпотаємніших закуткiв своєї свідомості...

Як розповів Денні Бойл, цей фільм з’явився не випадково — до нього він готувався довго та ретельно. Нову спільну роботу вони з продюсером Крістіаном Колсоном замислили чи не наступного дня після тріумфальної прем’єри «Мільйонера з нетрів». «Я хотів зробити більш сучасне «чорне кіно», але водночас мені не хотілося знімати щось упізнаване, схоже на реальність. Мої герої не належать ні до якої системи, вони нікому не підзвітні.... Саме тому я розповідаю про злочини, де людина сама по собі й поза законом».

Як майстер своєї справи, Денні Бойл обіцяє провести глядачів заплутаним маршрутом цієї історії, протягом якої тим, хто по цей бік екрана, доведеться неодноразово змінювати своє ставлення до героїв на екрані. Актори ж, яким режисер довірив реалізувати свiй задум, про роботу в «Трансi» відгукуються як про один із найяскравіших епізодів у своїй кар’єрі. «Якщо хороший сценарій і хороший режисер, то актору значно легше грати, — говорить Венсан Кассель. — Коли сценарій добре написаний і у тебе надійний режисер, — а Денні я вважаю саме таким режисером — не треба нічого вигадувати, треба просто вивчити слова. Режисура Бойла дуже образна і своєрідна, у чомусь навіть гротескова. Він ніколи нічого не робить заради форми — у нього завжди є глибинний зміст, стрункий сюжет...»