«Багатоверстатник» від музики

03.04.2013
«Багатоверстатник» від музики

Людина–оркестр. Фото з сайта varenik.com.ua

45–річний музикант із Умані з несподіваним і надзвичайно відповідним ситуації прізвищем — Олег Універсал — продемонстрував віртуозну гру відразу на десятьох музичних інструментах. Це побачили та зареєстрували експерти Національного реєстру рекордів України.

«Давно думав встановити цей рекорд. Років з п’ятнадцять тому, коли у творчості був період затишшя, писав пісні й пробував експериментувати, одночасно граючи на кількох інструментах», — розповідає «УМ» Олег Універсал. Просто, каже, жартував, демонструючи своїм друзям таку майстерність. А згодом й опанував мистецтво одночасної гри на бас–гітарі, ритм–гітарі, бас–бочці, малому барабані, тамбурині, козубі, губній гармошці, хеті, тарілці та шейкерах. «При цьому, — сміється, — задіяні всі мої руки та ноги».

Утім коли Універсал відправляв відео зі своєю музикою та піснями потенційним організаторам концертів — ті в таку можливість не вірили. Дивувалися й казали, що на десяти інструментах відразу... ні, такого бути не може, то фонограма. «Саме тому я вирішив зареєструвати одночасну гру на десятьох інструментах», — пояснює музикант. І додає: на усіх його концертах, а тривають вони по 2–3 години, — тільки живий звук, без комп’ютерних технологій...

За плечима Олега — музична школа, Уманський педагогічний інститут, але цікавитися музикою він почав задовго до того. Каже, мав співочу родину. Ще в дитинстві, коли сім’я жила в черкаському райцентрі Монастирищі, на свята збиралися разом за столом під яблунею і заводили українську народну пісню. Свій рід Олег шанує, каже, прізвище «Універсал» у їхньої родини від козака із Запорозької Січі, який був писарем, добре знав грамоту і закони. За словами пана Олега, його бабуся з дідусем мали гарні голоси, співали в хорі, а батько дуже добре грав на баяні. Певно, від них генетично успадкував любов до музики. А коли в школі з’явилася мода грати на гітарі, то Олег вирішив навчитися й собі. «У хлопців були пісенники. І ми між собою обмінювалися ними. А потім я надумав написати свою власну пісню. З того часу все й почалося», — пригадує Олег.

Тепер у його арсеналі — більше 300 пісень у стилі побутового рок–н–ролу. Причому, як наголошує сам автор, він пише позитивні та іронічні пісні, від чого на його концертах багато усміхнених та веселих людей.

За роки творчості Олег Універсал був організатором рок–ансамблю «БТК» (База Торпедних Катерів) та «Универсал пикчер’$», він випустив в Україні три байкерські альбоми, а останні п’ять років, завдяки тому, що одночасно грає на десятьох інструментах, він працює, як людина–оркестр,тобто сам є повноформатною групою.

Нині уманський віртуоз гастролює не лише в Україні, найближчим часом розпочинає гастрольний тур містами сусідньої Росії, а потім його маршрут попрямує до казахстанського міста Алмати.