Живописці з... бензопилками

02.04.2013

Минулої неділі у Миргороді оголосили лауреатів і переможців першого всеукраїнського фестивалю дерев’яної скульптури «Гоголь–парк», який тривав тут більше тижня. Організатори дійства — товариство «Миргородкурорт» і громадська організація «Лад і добробут рідному місту» — присвятили його 204–й річниці з дня народження видатного земляка Миколи Гоголя й водночас продовжили реалізацію власного задуму приваблювати до себе «додому» якомога більше гостей завдяки подібним родзинкам модного нині подієвого туризму (фундатори згаданої забави восени влаштовують знайомий читачам «УМ» фестиваль «Миргородська свиня»).

Щоправда, цього разу свиню їм підсунула погода. Бо ж відкриття весняного фесту просто неба супроводжувалося... сніговою завірюхою. Напередодні саме з огляду на сюрпризи погоди дійство взагалі хотіли перенести. Та сучасні різьбярі по дереву — люди не тільки творчі, а й мужні. Це вкотре довів прилуцький майстер Альберт Фаттахов, який пересувається на інвалідному візку, але його вмінню «живописати» бензопилкою заздрили найкремезніші чоловіки. У Миргороді він створив образ Тараса Бульби й, крім звання лауреата, виборов не менш почесну відзнаку за волю до перемоги.

Загалом же у творчому змаганні взяли участь восьмеро митців, наймолодшому з яких — Владиславу Тендітному з Хорола — виповнилося тільки 10 років. Усі вони за допомогою тих же різців і бензопилок «перечитували» вічні твори геніального уродженця миргородського краю, «добуваючи» з власної уяви його безсмертних героїв. А оскільки працювали на центральному майдані курорту, біля тамтешнього Палацу культури та бювету, то всі бажаючі могли доторкнутися до процесу народження перлин дерев’яної скульптури у буквальному значенні слова.

У вихідні ж діяли ще й майстер–класи різьбярів і водночас відбувалися народні гуляння з виступами фольклорних колективів, частуванням медовухою та всілякою смакотою. Вітав усіх присутніх зі святом і водночас оцінював роботи учасників сам... Микола Васильович. Найкращою серед них став «Ніс» харківського майстра Олександра Сердюка, котрий і став переможцем фестивалю та одержав головний приз — бензопилку. Всі виготовлені на фесті творіння залишаються у Миргороді й поповнять майбутній «Гоголь–парк» дерев’яних скульптур. Адже організатори дійства хочуть зробити його традиційним.