Весняна хандра? Відіспатись пора!

02.04.2013
Весняна хандра? Відіспатись пора!

Настрій кепський, хронічна слабкість і враження, що втомився вже зранку, навіть не діставшись до роботи? Такі симптоми о цій порі «традиційно» сигналізують про весняний авітаміноз, кажуть лікарі. Переживши тривалу зиму і втомившись без сонячного тепла, свіжих фруктів та вітамінів, організм починає «хандрити» і протестувати у різні способи. «Почуваюся вічною сплюхою — бадьорості не додають ні кава, ні інші тонізуючі напої, — скаржиться знайома. — Працювати дедалі важче, зосередитися на чомусь неможливо, здається, що і пам’ять зникає... Як це пережити?». За спостереженням лікарів, навесні пацієнти нерідко нарікають і на загострення хронічних недуг, часті застуди. Справді, як із цим боротися?

 

«Живі» вітаміни корисніші за синтетичні

«Наша імунна система безпосередньо залежить від того, що ми їмо, тож насамперед необхідно збалансувати власне харчування», — радить столичний імунолог Лариса Кузнецова. На її думку, з раціону в цей час краще виключити продукти, «збагачені» барвниками і консервантами, уникати надто жирної їжі, закладів швидкого харчування. Натомість ліпше харчуватися простою домашньою їжею — готувати овочеві борщі, каші, сирні запіканки. Лікар рекомендує звернути особливу увагу на сирі фрукти і овочі, квашену капусту.

Звісно, сезонних овочів і фруктів нині немає, а ті, що «перезимували», втратили свої корисні речовини. Однак вихід є. «Головні вітаміни нині — риба, м’ясо, птиця, молочні продукти, — наголошує київський дієтолог Світлана Фус. — Якщо ці продукти щодня будуть на вашому столі, то про нестачу вітамінів не йтиметься. Але, можливо, ваше харчування недостатньо збалансоване. Пам’ятайте: вітаміни в організм мають надходити комплексно, а харчування повинно бути різноманітним. Не можна їсти чогось більше, а чогось взагалі уникати. Важливо дотримуватися певної пропорції. Білкової їжі має бути найбільше, жирів — трохи менше, а найменше — вуглеводів, хоча вони також дуже важливі для організму. Вуглеводами нас забезпечують макаронні вироби, солодощі, хліб. Жири є у вершковому маслі, салі, рослинних оліях. Співвідношення рослинних і тваринних жирів має бути два до одного. Поєднуйте м’ясо з овочами, а молочні продукти з фруктами».

Не варто покладатися лише на аптечні мультивітамінні комплекси, наголошують лікарі. Зазвичай кожному з нас бракує певного, «свого», вітаміну, того, що ми найменше з’їдаємо з продуктами. Тож важливо урізноманітнити свій раціон. Зрештою, «живі» вітаміни і мікроелементи корисніші для організму, ніж синтетичні. Залізо можна «взяти» в зелених яблуках та гранатах, а також у яйцях, бобових і зернових. Кальцій, що так потрібний для міцних кісток, зубів, волосся і нігтів, є в молочних продуктах, особливо в сирах, та яєчних жовтках, а калій — у печеній картоплі, куразі, родзинках і свіжих червоних помідорах. На магній багаті гречка, квасоля, рис і хліб із цільного борошна. Морепродукти, м’ясо, гарбузове насіння і паростки пшениці збагатять організм цинком.

Вітамін А знайдете в моркві, буряку, червоному перці, кукурудзі, гарбузі, а вітамін С варто шукати в зелені, капусті, цитрусових, шипшині. Шипшиновий чай, до речі, містить і вітамін Е. Світлана Фус нагадує: слід правильно розподіляти харчування протягом дня, аби всі важливі вітаміни і мікроелементи засвоювалися. Наприклад, щоб отримати денну норму вітаміну С, достатньо з’їсти апельсин і два ківі або жменю морожених ягід смородини.

Чай — із прутиків малини, а на роботу — пішки

Не менш дієвий помічник у боротьбі з весняною хандрою — фізична активність. Якщо працюєте в офісі і мало рухаєтесь, особливо важливі для вас помірні заняття спортом та регулярні прогулянки на свіжому повітрі. Візьміть за правило під час обідньої перерви прогулюватися в парку, корисно також подихати свіжим повітрям перед сном. «Фізичні навантаження загартовують людину, роблять стійкішою до перепадів температур, інфекцій, — зауважує доктор медичних наук, директор Інституту медико–біологічних проблем Степан Вадзюк. — До речі, виснажливі тренування зовсім не обов’язкові. Досить ранкової пробіжки або прогулятися на роботу пішки».

Не забувайте про повноцінний сон. Саме він, зауважує лікар, відновлює сили. «Що менше ми спимо, то швидше зношується організм, — застерігає фа­хівець. — Якщо людина не висипається, на ранок у неї «важка» голова. Відтак через роздратування важче зосередитися на роботі чи навчанні».

Степан Вадзюк радить поповнювати сили з допомогою фіточаїв. Їх навесні корисно готувати із гілок смородини та малини. Трав’яні напої — не просто джерело вітамінів і мікроелементів, а й рідина, якої потребує організм. Адже через зневоднення в організмі накопичуються шлаки, порушуються обмінні процеси. Адаптуватися до сезонних змін допоможе і зелений чай, каже лікар. Він не просто тонізує, як кава чи чорний чай, а й заряджає позитивною енергією, отже, допомагає боротися з сонливістю, покращує настрій. Чудовим джерелом вітамінів також є березовий сік, сезон якого ось–ось настане.

 

РЕЦЕПТ

«Починайте день із гідромелю і сухофруктів»

Лікар–дієтолог Центру здорового харчування «100 років» Оксана Скиталінська радить починати день порцією так званого гідромелю — до склянки підкисленої соком лимона чи яблучного оцту води додайте пів чайної ложки меду. Після ранкової зарядки обов’язково прийміть душ, розітріться рушником і беріться за енергетичний сніданок. Приклад такої трапези — каша із зернових (скажімо, вівсянка) зі столовою ложкою розмочених і нарізаних сухофруктів (курага, родзинки), намочених ягід. Доречною буде жменька волоських горіхів і чайна ложка насіння льону. Доповнити ранкове меню можна звареним яйцем, шматочком твердого сиру і кавою з молоком.