Не рвіть на собі волосся — можливі наслідки...

02.04.2013
Не рвіть на собі волосся — можливі наслідки...

«Солдат, кохання, охоронець і... Президент». Вистава–подразник, вистава–скетч... Фото надане PR–компанією «Дель Арте».

13—14 квітня в Києві гастролюватиме Грузинський театр імені Шота Руставелі. Подія сама по собі заслуговує на підвищену увагу театралів, оскільки, на відміну від деяких московських «гастролерів від Мельпомени», що навідуються в Україну регулярно, цей театр востаннє приїздив до нас три роки тому. Вистави ж, які цього разу везуть грузини, найбільш затятих шанувальників театрального мистецтва взагалі примусять нетерпляче рахувати дні до початку гастролей. Обидві вони є знаковими не лише в історії театру Руставелі, а й в історії сучасної Грузії. 13 квітня грузини покажуть «Сезон полювання», наступного дня — виставу «Солдат, кохання, охоронець і... Президент».

«Сезон полювання» — остання прем’єра режисера Роберта Стуруа перед тим, як його звільнили з посади художнього керівника Театру імені Шота Руставелі, де режисер пропрацював півстоліття. Причини такого рішення щодо легендарного грузинського режисера озвучувалися різні, але найбільш вірогідною, як переконували у 2011–му ЗМІ, була політична: режисер негативно оцінював політичний курс президента Саакашвілі і постійно брав участь у мітингах опозиції. Наприкінці минулого року рішенням суду Стуруа був поновлений на своїй посаді. «Сезон полювання» режисер поставив за п’єсою грузинського драматурга Тамаза Чіладзе, вистава, головними героями якої є подружжя та полтергейст, який оселився в їхньому домі, ввібрала в себе ознаки різних жанрів: комедія, трагедія, фарс, фантасмагорія...

Спектакль «Солдат, кохання, охоронець і... Президент» Стуруа поставив за п’єсою Лаші Бугадзе. Саме цій саркастичній, сміливій виставі приписують лаври потужного подразника спокою пана Саакашвілі. Як розповідають грузинські ЗМІ, головний герой спектаклю — Президент, який має... просто портретну схожість із президентом Грузії. Він носить стрічку з масивними орденами, він завжди оточений свитою, він панічно боїться зради. На посаду головного бодігарда Президент призначає відданого племінника, який готовий на все заради спокою свого патрона. Спочатку убиває дантиста, оскільки той, як вирішив охоронець, завдає болю Президенту, коли лікує йому зуби. Потім настає черга дружини, потім — дітей, які також, на думку бодігарда, заважали Президенту. Зрештою, під гарячу і турботливу руку охоронця потрапляє і об’єкт його турботи: морально розчавлений Президент починає рвати на собі волосся, а значить — завдає собі шкоди... Після перегляду «Солдата...» критики вкотре визнали, що Стуруа демонструє блискучий рівень традицій брехтівського театру. Ну дехто цей політичний скетч прийняв на свою адресу і домігся того (кажуть, умовляючи міністра культури Грузії звільнити художнього керівника театру, Президент С. спересердя розбив дві попільнички), щоб «Сезон полювання» на сьогодні залишався останньою прем’єрою Стуруа на сцені імені Руставелі.

Виставу «Солдат, кохання, охоронець і... Президент» ще ніколи не вивозили за межі Грузії, отож київські гастролі — її міжнародний дебют. «Солдата...» та «Сезон полювання» Роберт Стуруа обіцяє представити в Києві особисто.

Київські гастролі Театру імені Шота Руставелі пройдуть на сцені Театру імені Франка. Вартість квитків — від 50 до 500 гривень.