«Урізане» повстання

29.03.2013

Всеукраїнська протестна акція «Вставай, Україно!», запланована на сьогодні в Тернополі, відбудеться з певними обмеженнями — відповідно до постанови Тернопільського окружного адміністративного суду від 27 березня. Анонсуючи акцію на недавній прес–конференції, її організатори — керівники обласних організацій «Батьківщини», «Свободи» та «УДАРу» — необачно пообіцяли «постукати у двері» і самої адміністрації, і прокуратури, міліції та СБУ. В контексті останніх скандальних подій у площині важкого затяжного конфлікту між облдержадміністрацією та обласним осередком партії «Свобода», очільники виконавчої влади, очевидно, уявили собі цей «стукіт» у найгіршому варіанті. Тож обласна адміністрація, спільно з іншими згаданими установами, подала до суду позов з проханням «встановити обмеження щодо реалізації права на проведення».

Аргументація позивача полягала в тому, що акція за участю 15 тисяч осіб (саме таку кількість учасників анонсувала опозиція) «...може призвести до порушення інтересів національної безпеки та громадського порядку, зокрема до заворушень чи злочинів, а також створення загрози здоров’ю населення чи правам і свободам інших людей...»

При цьому в документі міститься посилання на указ... Президії Верховної Ради СРСР від 28.07.1988 «Про порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій в СРСР».

Також позивачі просили взагалі заборонити акцію строком на два наступних місяці.

Окружний адміністративний суд задовольнив вимоги позивачів частково. Зокрема, учасники акції «Вставай, Україно!» не матимуть права зупинятися і влаштовувати мітинги біля приміщень міліції, прокуратури, обладміністрації та СБУ, а також намагатися проникнути на їх територію.

Акція має розпочатися сьогодні о 16–й годині пішою ходою від символічної могили воїнам УПА на проспекті Степана Бандери.