Пришпили її до стіни

29.03.2013
Пришпили її до стіни

Типова пін–апівська картинка з Бетті Пейдж.

Наприкінці наступного тижня у Нью–Йорку пройде «найбільший аукціон в історії Голлівуду» — принаймні так називають його організатори. На торги буде виставлено понад 5 тисяч фотографій, негативів, плакатів, інших артефактів Мерилін Монро, Джеймса Діна, Елізабет Тейлор та інших кінозірок минулого.

Аукційний дім Guernsey’s пропонує для придбання частину колекції знімків, яку колишній власник магазину Movie Star News («Новини про кінозірок»), фотограф і кінорежисер Ірвінг Клоу почав збирати ще 1938 року й поповнював її впродовж понад півстоліття.

Клоу – один із творців жанру «пін–ап». Цей термін (pin–up – «пришпилювати») позначає масове прикріплювання в кімнатах фотографій кінозірок чи моделей сексуального вигляду. Та й не обов’язково в кімнатах, адже в роки ІІ Світової та під час наступних воєнних конфліктів багато американських вояків тримали фото «пін–ап дівчат» у внутрішніх кишенях.

Коли Ірвінг Клоу тільки починав робити світлини у стилі «пін–ап», він познайомився з молодою вродливою дівчиною, і незабаром Бетті Пейдж стала іконою цього жанру. Колекція знімків Пейдж, вбрання й аксесуарів, із якими вона позувала Клоу, стане роздинкою аукціону в Нью–Йорку. Деякі з цих речей ввійшли у світову історію моди та випередили свій час. Чого варті тільки її туфлі на височенних підборах!

«З молотка» пустять також фотоапарат, яким Клоу робив найперші фотографії Бетті. Всі охочі можуть долучитися до аукціону через інтернет.