Поживемо — попливемо — побачимо

29.03.2013
Поживемо — попливемо — побачимо

На ЧС-2003 нинішній в.о. головного тренера збірної Андрій Сердінов побив світовий рекорд на 100 м батерфляєм. Фото з архіву «УМ».

Наприкінці минулого року, коли підходив час нових виборів головного тренера національної збірної з плавання, навколо керівного крісла розгорілася запекла боротьба. Президія Федерації плавання України й комісія Державної служби молоді та спорту визнали незадовільною роботу тодішнього керівника збірної Сергія Бондаря, чиї молоді й талановиті вихованці не змогли виграти жодної олімпійської медалі в Лондоні. Водночас члени збірної — спортсмени й тренери — підтримували тренера Бондаря й саме його хотіли бачити на чолі команди під час підготовки до Олімпіади­2016. Зрештою, в боротьбі професіоналів та чиновників, як охрестив те протистояння пан Бондар, перемогли останні.

 

Увага — спорту високих досягнень

Контракт із Сергієм Володимировичем Держслужба не продовжила, призначивши на його місце бронзового призера Олімпіади­2004 Андрія Сердінова. Натомість посаду державного тренера зберіг опонент Бондаря Андрій Власков.

Водночас керівники федерації дослухалися до відставленого спеціаліста, який звинувачував їх в ігноруванні інтересів спортсменів­олімпійців, і позавчора таки оголосили про початок адміністративної реформи свого господарства. «Ми маємо намір трансформувати федерацію в самостійну й не залежну від держави організацію», — заявив перший віце­президент ФПУ Дмитро Качуровський. Фактичний керівник федерації (нагадаємо, що її президент Олег Дьомін працює послом України в Казахстані) додав, що ФПУ стане активним учасником підготовки збірної України до Олімпіади, організує взаємодію з кращими українськими та зарубіжними фа­хівцями, і це дозволить розраховувати принаймні на дві медалі на Іграх у Ріо­де­Жанейро.

«Старі­нові керівники декларують непогані ідеї — вони мені до душі. Але як вони будуть реалізовані — потрібно почекати», — говорить в інтерв’ю «УМ» про запропоновані ФПУ новації Юрій Зевін, батько й тренер лідера нашої збірної Дарини Зевіної.

Як розповів Юрій Михайлович, останні чотири роки федерація жила «окремим життям» від плавців. Тепер же у ФПУ хочуть суттєво реформувати свою структуру й простягнути руку спорту вищих досягнень, при тому що раніше федерація позиціонувала себе як популяризатора плавання в України. «Зараз давати оцінку запропонованим змінам зарано, адже пройшло зовсім мало часу. Вже після літньої Універсіади та чемпіонату світу в Барселоні можна буде робити перші висновки», — каже тренер.

Не один, а ціла рада

Хай там що, а за майбутні результати вітчизняних плавців на міжнародній арені відповідатиме Андрій Сердінов, якого призначили головним тренером збірної з приставкою «в.о.». Рішення ФПУ та Держмолодьспорту поставити на цю посаду замість Бондаря людину без серйозного тренерського досвіду здивувало багатьох. «Хлопець він непоганий, хороший плавець, але спортивні титули, здобуті на доріжці, не гарантують того, що він буде добрим організатором та менеджером», — скептично оцінює це призначення Зевін.

Керувати підготовкою наших олімпійців Сердінов буде не сам — цим процесом опікуватиметься тренерська рада у складі 18 осіб. «Можливо, колективний розум — це й краще, але туди мали б увійти «робочі» тренери. Однак там дуже багато чиновників», — каже наставник нової української «Золотої рибки», який також входить до цієї ради.

Загалом Юрій Зевін із недовірою ставиться до змін, які відбулися у вітчизняному плаванні: «На моє переконання, старі люди жити по­новому не можуть». Наставник і досі не може зрозуміти, чому не продовжили контракт із попереднім головним тренером збірної Сергієм Бондарем, під чиїм керівництвом на дорослому рівні швидко розквітли вчорашні юніори — Дарина Зевіна, Андрій Говоров та Сергій Фролов. «Формулювання «незадовільний виступ на Олімпіаді­2012» виглядає трохи дивно, адже до Лондона поїхали молоді, необстріляні плавці, яким, до всього іншого, показати максимальний результат завадили об’єктивні причини», — зауважує тренер.

Щодо Сергія Бондаря, то, як каже Зевін, колишній очільник збірної змирився з тим, що в нього відібрали «дітище», й тепер шукає в рідному Рівному нову роботу.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Дніпропетровську відбувся зимовий чемпіонат України, в якому взяли участь усі найсильніші плавці. За словами Юрія Зевіна, високих результатів у цю пору року очікувати було марно. Однак троє спортсменів показали час, який відповідає нормативам категорії А, що дає можливість змагатися на світовій першості. Окрім знаних майстрів Борисика та Зевіної, результатом світового рівня «вистрілила» 14­річна брасистка Вікторія Солнцева.