Болонья читає українською

27.03.2013
Болонья читає українською

Українська ілюстрація підкорює Болонью.

Українські видавці розпочали довгу мандрівку Європою, аби почастувати любителів літератури своєю власною оригінальною книгою. Не встиг закінчитись всесвітньо відомий книжковий ярмарок у Лейпцигу (14–15 березня),як українці вирушили до сонячної Італії, аби там узяти участь у Болонському ярмарку дитячої книги. І якщо український стенд на німецькому форумі не став дебютом (до Лейпцига українська делегація їздить другий рік поспіль), то до світової події у царині дитячої книжки — Болонського ярмарку, Україна нині долучилася вперше.

Честь української видавничої справи з 25 до 28 березня у Болоньї захищає одне з найпрезентативніших видавництв України — «Видавництво Старого Лева». Станом на кінець 2012–го з–під даху «Старого Лева» вийшло вдвічі більше книжок, ніж у 2011 році. А теперішній рік обіцяє бути ще врожайнішим на якісну дитячу книгу, запевняє головний редактор видавництва та письменниця Мар’яна Савка. «Маємо свій стенд, який оформили ілюстраціями наших художників і на якому презентуємо свої найкращі видання, — звітує пані Мар’яна з Форуму. — Там же відбуваються наші приватні зустрічі з літагентами, видавцями, ілюстраторами». Попіклувались українці і про англомовний каталог видавництва, аби показати світові нашу книгу та ілюстраторів, які за своїм рівнем не поступаються визнаним світовим майстрам.

Ще один важливий аспект — аналіз світового ринку дитячої книги. «Нам важливо розуміти, куди рухається світ, які тенденції, напрями, стилі переважають у виданнях та літературі для дітей, — розповідає Мар’яна Савка, — Сподіваємося, що знайдемо щось цікаве для українського читача і придбаємо права на нові книги в сегменті для наймолодших». Уже є й перші результати перемовин «Видавництва Старого Лева». Міжнародний дитячий фестиваль, що відбуватиметься у Львові з 16 по 19 травня, на запрошення Савки відвідає британський дитячий письменник Іан Вайброу, автор серії про пригоди Малого Вовчика, яка вийшла у «Видавництві Старого Лева». Ще один зірковий гість, який відкриє для себе Україну на запрошення «Старого Лева», — англієць Джеремі Стронг, відомий своїми гумористичними книгами для дітей, володар численних літературних премій, як–то Red House Children’s Book Award, Birmingham Book Award,  Portsmouth Book Award. Письменник приїде до Львова разом iз дружиною на Форум видавців, що відбудеться з 11 по 15 вересня.

Болонський дитячий книжковий ярмарок проводиться з 1964 року і є наймасштабнішою подією у світі дитячої книги. Найкращі видавці, письменники, редактори, перекладачі та ілюстратори, що працюють для дітей, стають почесними гостями форуму щороку. Вже завтра, по закінченню ярмарку, традиційно будуть присуджені нагороди Bolognaragazzi Awards у наступних номінаціях: за кращі твори в розділі «Художня література», «Нон–фікшн» (документальна література), «Нові горизонти» і «Дебют». Також iз 2012 року було введено нову премію — за найкращу електронну книгу (Digital Award). Для ілюстраторів проводиться окрема виставка, а одна з найпрестижніших нагород ярмарку Best Illustrator’s Award присуджується саме майстрам пензля.