Підпалюй, Франсуа!

22.03.2013
Підпалюй, Франсуа!

Жюльєн Маллан, майстер арт–стріт.

Цьогоріч стартовим феєрверком «Французької весни в Україні» буде шоу «Вогні» від компанії La Machine. Дійство почнеться о восьмій вечора 2 квітня у Ботанічному саду ім. Гришка. Організатори обіцяють прогулянку алеєю свічок, полум’яні інсталяції, і все це під музику і з гарячим вином.

Посол Франції Ален Ремі, зауважуючи, що це десята, тобто ювілейна, «Французька весна» в Україні, ставить свої «помітки» на полях щоденника культурних подій. Отже, що варто не пропустити? Амбасадор особливо відзначає перший приїзд в Україну, певно, найвідомішого у світі франкомовного драматурга Еріка–Еммануеля Шмітта. П’єси цього автора входять до репертуару київських та львівських театрів, проте парижани з Roseau Theatre привезуть своє прочитання «Маленьких подружніх злочинів», яке покажуть на підмостках Молодого театру. Там же відбудеться творчий вечір Еріка–Еммануеля Шмітта, а відтак у книгарні «Є» — автограф–сесія драматурга. Найбільший шанувальник цього автора серед вітчизняних видавництв — «Кальварія» — щойно, спеціально до «Французької весни», випустив збірку новел «Мрійниця з Остенде». А до цього в перекладі українською були «Оскар і рожева пані», «Дитя Ноя» і «Пан Ібрагім та квіти Корану».

Також пан Ремі акцентує на фільмі–концерті Жоржа Мельєса, в якому грали і для якого писали музику нащадки геніального режисера, першопрохідця художнього кіно. Утім з фільмом «Жорж Мельєс» українці вже мали нагоду познайомитися — в 2011 році на Одеському міжнародному кінофестивалі. Але «не ретро єдиним» буде представлена кіночастина нинішньої «Французької весни». Уже традиційно французи покажуть «Довгу ніч короткого метра». І — також традиційно — проведуть допрем’єрні покази кількох цікавих стрічок: «Смак іржі та кістки» Жака Одіяра, «В оселі» Франсуа Озона, «Не турбувати» Івана Атталя, «Мьобіус» Еріка Рошана та мультика, який удостоївся премії «Сезар», — «Ернест і Селестіна».

Про «Мьобіус» на презентації програми «Французької весни» говорили з особливим пієтетом, адже кілька сцен для цієї стрічки знято в Києві, а одну з ролей у ній виконує наш Олексій Горбунов. Решту фільмів «Весни» організатори об’єднали в цикл «Шукайте шпигуна», глядач не занудьгує. До речі, в одному з них, «Прощальна справа» (2009 р.), де в головній ролі знявся Кустуріца, локацією стали українські міста Київ та Харків, хоч події сюжету відбуваються у Москві.

У програмі «Весни» посол Ален Ремі також виділяє мистецький проект Memoria, присвячений 100–річчю «Чорного квадрата» Казимира Малевича, киянина за народженням. Дати, смисли, стежки Господні химерно переплітаються на тлі цього проекту, але годі тут шукати віддзеркалення «Чорного квадрата». Троє художників (українець Олег Грищенко, француз Емманюель Кастелан та французький росіянин Кирил Уколов), які працювали два тижні в резиденції Культурного центру міста Тулуза, представлять свої творіння в «Я Галереї» Павла Гудимова, що на київському Подолі. Виставка Memoria триватиме з 8 по 22 квітня.

Водночас масштабна експозиція — 60 робіт iз приватних колекцій — відкриється в Національному художньому музеї України «Яків Шапіро. Київ —Париж». Цього яскравого представника «Паризької школи», що формувала художні течії початку ХХ ст., теж можна вважати киянином: значну частину життя він провів у Києві, і лише після переїзду до Парижа став більш відомим не як Яків, а як Жак Шапіро. У Французькому інституті в Україні визнають, що така виставка є ініціативою НХМУ. В її рамках Жан–Клод Маркаде прочитає лекцію «Український авангард» (14 квітня, 14.00).

Французи познайомлять з новим для України майстром арт–стріт Жюльєном Малланом (Сетом). Будинки по всьому світу, які він розмальовував, привезти не вдасться, а от самого художника можна буде побачити. Жюльєн презентуватиме також фільм «Вуличні ікони», який знімав в Україні минулого року про наш стріт–арт. Окремо демонструватимуть фотографії робіт цього художника. А «під завісу» «Весни» француз розмалює один з фасадів «Могилянки».

А закриття «Французької весни» відбудеться теж просто неба, але не в Києві, як минулого року, а в Одесі. Тут в міському саду 23 квітня відбудеться концерт новітньої шансоньє, дівчини з акордеоном Зази Фурньє. Минулої осені співачка вже виступала в столиці України в рамках фестивалю «Париж, як він є».

P.S. «Французька весна» триватиме весь квітень і охопить Київ, Одесу, Дніпропетровськ, Львів, Харків та Донецьк.

 

ЩО? ДЕ? КОЛИ?

Календар «Французької весни» в Києві. Вибране

Концерт ансамблю Le Balkon 27 березня, 19.00 Концертний зал Національної спілки композиторів

Прем’єра фільму «Мьобіус» 4 квітня, 20.30 к/т «Київ»

Зустріч з Еріком–Еммануелем Шміттом 6 квітня, 14.00 Молодий театр

6 квітня, 17.00 книгарня «Є»

Виставка «Яків Шапіро» 11 квітня — 4 травня НХМУ

Театр жесту. «Крик півня» 11 квітня, 19.00 Молодий театр

Кіноконцерт «Жорж Мельєс» 15 квітня, 19.00 к/т «Кінопанорама»

Панорама французького кіно 16–21 квітня к/т «Київ»

Фотовиставка робіт Жюльєна Маллана 17–30 квітня Музей сучасного українського мистецтва

Фільм «Вуличні ікони» 20 квітня, 18.00

Довгі ночі короткого метра 19,20 квітня к/т «Україна»

Фотовиставка «Зірки між небом та землею» (чорно–білі світлини з колекції Air France) 18–30 квітня Музей сучасного українського мистецтва