Де найбрудніше? Подивіться на карті!

21.03.2013

«Сміттєва мапа міста Суми» — назва нового проекту Сумського міського благодійного фонду «За чисте місто». А відповідно — і реальна інтерактивна карта, де вказані місця найбільшого накопичення сміття в обласному центрі.

Фонд «За чисте місто» офіційно визначено сумським координатором всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою — 2013». Як розповідає директор фонду Сергій Малюк, ідея створення унікальної мапи виникла з логічного запитання. Хочемо якісно прибрати? То варто спочатку визначитися, де накопичене сміття!

Уже сьогодні кожен містянин може в iнтернеті познайомитися з першою версією карти. Вона розбита на пронумеровані ділянки, а позначки сміттєзвалищ мають градацію за типом: побутове сміття, будівельне... Інформацію про забруднені території теж може доповнити кожен, звернувшись на відповідні адреси. Зокрема, студенти педагогічного університету вже озброїлися фотоапаратами і мають намір обстежувати не лише територію навколо вишу, а й усе місто — живуть же в різних мікрорайонах, говорить голова студентського самоврядування університету Ольга Марченко.

Проте завдання мапи, наголосив на її презентації Сергій Малюк, — не просто фіксація власної неохайності, а й мобілізація на спільне прибирання. Розрахунок — на волонтерів, які вийдуть упорядковувати рідне місто. Досвід у цьому є. Минулого року фонд «За чисте місто» вже координував дії у рамках всеукраїнської акції і зміг закликати на весняне прибирання півтисячі добровольців. Лише на фінальній толоці було зібрано понад 650 мішків сміття з середнім об’ємом кожного у сто літрів!

Утiм виникає й інша проблема, відображена у старій народній мудрості: чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. «Чому щороку сміття не стає менше?» — запитують традиційні волонтери, студенти і педагогічного, і державного університетів.

Доцент кафедри прикладної екології Сумського державного університету, керівник наукового центру прикладних екологічних досліджень Дмитро Лазненко висловлює сподівання, що й це питання допоможе вирішити новостворена мапа. Адже вона дає підстави для аналізу сміттєвої ситуації. Де системно утворюються несанкціоновані звалища, які їх джерела та причини утворення? Відповівши на ці запитання, можна буде зробити висновки і вжити відповідних заходів для ліпшої організації накопичення та вивезення сміття.

Цьогорічна толока з прибирання Сум запланована на 20 квітня.