НОВИНИ ПЛЮС

21.03.2013

Візит президента США до Ізраїлю

Учора Барак Обама прибув до Ізраїлю з першим офіційним візитом за час його перебування на посаді президента США. В Ізраїлі та на палестинських теренах запроваджено надзвичайні заходи безпеки. Головними темами переговорів Обами з ізраїльським керівництвом є можливі шляхи врегулювання ізраїльсько–палестинського конфлікту, громадянська війна в Сирії, ядерні амбіції Ірану.

Кіпр відкинув фіскальну пропозицію ЄС

Позавчора ввечері парламент Кіпру відхилив законопроект, що передбачає запровадження податку на депозити, а міністри фінансів Росії й Кіпру поки не домовилися про умови допомоги острівній країні, що стоїть перед загрозою фінансового краху. Введення податку було умовою отримання фінансової допомоги від ЄС і МВФ. Але за відповідний законопроект не проголосував жоден (!) депутат. Учора почалися переговори між головними політичними партіями Кіпру про можливі інші шляхи уникнення дефолту.

Товстосуми з Росії та України, які тримають кошти в кіпрських офшорах, бояться, що економіку Кіпру рятуватимуть і їхнім коштом. Перші шпальти кіпрських газет прикрашають фотографії приватних бізнес–літаків: це російські та українські скоробагатьки терміново прибули до Кіпру в надії врятувати свої гроші. Імовірно, що їхній тиск також мав вплив на рішення парламенту відхилити пропозиції ЄС. Кіпр є голов­ним «закордонним інвестором» в економіку України — минулого року на гроші з цього острова припало 90 відсотків усіх інвестицій в Україну.

Смерть президента Бангладеш

Учора в клініці Сінгапура у віці 84 років помер президент Бангладеш Зіллур Рахман. Він лікувався від хвороби нирок та респіраторних проблем.

Французький міністр пішов у відставку через недоведену підозру

Міністр бюджету Франції Жером Каюзак подав у відставку через підозри щодо ухиляння від сплати податків. Президент Франсуа Олланд відставку прийняв. Новим міністром бюджету став Бернар Казньов, який до цього обіймав посаду мін­істра з європейських справ. Уже після відставки Каюзак укотре заявив про свою невинуватість та зазначив, що йде з кабінету, аби уряд міг нормально працювати.

Представники паризької прокуратури кажуть, що аудіозапис, який надало інтернет–видання Mediapart як доказ про ухилення Каюзака від сплати податків, може бути автентичним.

Екуменічна зустріч у Ватикані

Учора Папа Франциск зустрівся у Клементинській залі Ватикану з представниками 33 делегацій різних церков світу, які прибули на його інавгурацію. Серед них були і представники 14 східних церков, включно з Константинопольським патріархом Варфоломієм. На зустрічі були не лише християни, а й єврейська делегація, а також мусульмани, буддист і сикхи. Звісно, російський патріарх Кирил до Риму не поїхав. Екуменізм — міжрелігійний діалог — названо пріоритетом Католицької церкви.

Семеро вояків США підірвалися на власній міні

Трагедія в американській армії: передчасний вибух у мінометі снаряда калібру 60 мм спричинив загибель сімох військовослужбовців на базі «Хоуторн» у штаті Невада. Ще восьмеро потрапили до шпиталю у важкому стані. Після цього випадку Пентагон заборонив використання мінометів такого типу. Це один з найтрагічніших інцидентів під час навчань на території США.

Руйнівна повінь у Бразилії

Щонайменше 27 осіб загинули внаслідок повеней та зсувів ґрунту, спричинених тривалими зливами у бразильському штаті Ріо–де–Жанейро. Без даху над головою залишилися півтори тисячі осіб.

Корабельна аварія в Нігерії

Щонайменше 45 осіб загинули, коли невеликий дерев’яний корабель зі 166 особами на борту затонув за 40 миль від узбережжя Нігерії. Судно мало дістатися через Гвінейську затоку до Габону.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>