Держава гея не образить

21.03.2013
Держава гея не образить

Цього разу Україна серед головних ньюзмейкерів у сесійній залі Ради ООН з прав людини не фігурувала. Фото з сайта hrbrief.org.

Завтра в Женеві завершується 22–га сесія Ради ООН із прав людини. За кілька тижнів її роботи несподіванок у пленарній залі не сталося. Цілком прогнозованими виявилися й випади фігурантів майбутніх слухань, зокрема білорусів. Білорусь «розбиратимуть» на наступній, літній, сесії Ради. «Ми проаналізуємо питання про наявність у цій країні в’язнів сумління, а також про дотримання головних політичних і громадянських прав у республіці», — сказав спеціальний доповідач про ситуацію в Білорусі Міклош Харашті.

Нашим сусідам дали час до початку червня — проте вони вирішили не чекати, а одразу ж завдати удару у відповідь. Наприкінці минулого тижня керівник делегації Білорусі Михайло Хвостов акцентував на порушенні прав людини у США та цілій низці західноєвропейських держав. Свавілля держави щодо своїх громадян, на думку білорусів, панує у Скандинавії, Великій Британії, Німеччині, Канаді, Швеції, Естонії. Окрім, хіба що, Росії, яка у переліку Хвостова не фігурувала. Позицію Білорусі підтримала посол Куби у Женеві Анаянсі Родрігес, яка заявила традиційне: звинувачення у порушенні прав людини «агресивні» держави використовують для виправдання свого втручання у справи інших держав.

Цікаво, але відповіді у стилі «самі такі» не було тільки від Китаю, який звинувачували за безпрецедентну кількість самогубств у Тибеті. Ініціатором «наступу» на Піднебесну також традиційно були США. Претензії однієї наддержави до другої полягали передусім у неправильній поведінці влади КНР щодо дисидентів і національних меншин. «Китай посилює контроль за інтернетом, переслідує адвокатів, які надають юридичну допомогу національним та релігійним меншинам, відбуваються арешти, безслідно щезають люди, зазнають тиску журналісти, що висвітлюють ці проблеми», — повідомили в американській делегації. Позицію США, наражаючись на можливий гнів з боку величезної країни–ринку збуту, підтримали Німеччина, Австрія, Чехія, Швеція.

Україна на цій сесії у число ньюзмейкерів не потрапила — незважаючи на те, що ми проходили процедуру звіту за дотриманням основоположних прав у нашій країні. Статус «сірого середнячка», мабуть, пасував нашій державі найбільше. З одного боку, ми не серед держав, які ставлять питання про порушення прав людини, з іншого — наразі не заслужили ще такого ставлення, як Білорусь. Делегації України, яку очолював урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Назар Кульчицький, було надано 145 пропозицій щодо поліпшення прав наших громадян. Підсумковий документ готували три держави, які ввійшли до цього переліку шляхом сліпого жеребу: Саудівська Аравія, Камерун і Еквадор.

Із 115 зауваженнями ми погодилися, три схвалили частково, 27 — відкинули. Найрезонансніша відмова стосувалася прав сексуальних меншин, на чому особливо наполягала голландська неурядова організація. Втім, за словами Назара Кульчицького, додатковий захист вітчизняним нетрадиціоналам просто не потрібен — нове законодавство країни, розроблене нинішньою владою, забезпечує рівні права і свободи кожній без винятку людині. У тому числі й геям.

Юлія МАГДИЧ
ЗАГРОЗА

Однією з найбільших загроз для людства нині є корупція. Таку думку в Женеві висловила Верховний комісар ООН з прав людини Наві Пілпей. За її словами, нечисті на руку чиновники не просто заважають розвиткові держав, а й, у буквальному сенсі, вбивають свій народ. У країнах, що розвиваються, впродовж 2000—2009 років у результаті існування незаконних фінансових потоків було втрачено 8,44 трлн. доларів. Це у десять разів більше, ніж отримана міжнародна допомога. За даними ООН, у 2011 році через корупцію не надійшло 30% допомоги тим, хто її конче потребував.

«Фінанси, які щорічно витікають через корупцію, у 80 разів перевищують суму, якої не вистачає, щоби нагодувати голодних, — сказала Пілпей. — Близько 870 млн. людей кожну ніч лягають спати голодними, багато з них — діти. Корупція позбавляє їх права на харчування, а у деяких випадках — на життя».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>