Під чию дудку сумувати?

21.03.2013

Схоже, під час ювілейного вшанування жертв депортації з Криму місцевий уряд на чолі з «регіоналом» Анатолієм Могильовим хоче порушити традицію. Рівно 20 років тому Верховна Рада Криму ухвалила відповідну постанову, а тепер місцеві урядовці прагнуть провести всі заходи під власною егідою, а не зусиллями нібито «нелегітимного» Меджлісу. Хоча представницькому органу кримських татар не бракувало вміння справлятись з цим усі ці роки.

Голова ради представників кримськотатарського народу при Президенті України Лентун Безазієв на останньому засіданні комісії з міжнаціональних відносин і проблем депортованих громадян ВР Криму заявив: «Не потрібно день трагедії перетворювати на політичний мітинг, який захищав би інтереси якоїсь окоремої партії і організації». Безазієв обраний владою як представник опозиції до Меджлісу в татарському середовищі.

Позавчора відбулося перше засідання оргкомітету з проведення жалобних заходів на чолі з Могильовим. До складу комітету увійшли 27 осіб, зокрема й представлені просто як депутати ВР Криму Рефат Чубаров і Ремзі Ільясов (без указування їх членства й лідерства в Меджлісі).

На «своє» вшанування жертв депортації уряд АРК планує виділити 50 тисяч гривень. Якихось новацій не очікується, за винятком хіба що організованого знову ж таки урядовцями конкурсу на кращий ескізний проект пам’ятника жертвам депортації. Сімферопольська міськрада має визначитись із місцем його розташування.

Тим часом перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров на своїй сторінці у «Фейсбуці» написав, що жалобні заходи будуть організовані й проведені Меджлісом.