НОВИНИ ПЛЮС

20.03.2013

Кіпр може пожаліти власників дрібних депозитів

На тлі протестів, що сколихнули Кіпр після намірів уряду оподатковувати банківські депозитні вклади, Єврогрупа закликала уряд країни звільнити невеликі депозити від додаткового оподаткування. Влада пішла на оподаткування вкладів, аби отримати позику від ЄС, що має врятувати Кіпр від дефолту. Офшорний Кіпр є інвестором №1 в українську економіку, і чимало грошей на вкладах нерезидентів належать товстосумам з України. Єврогрупа пропонує підняти відсоток податку на депозити в розмірі понад 100 тис. євро до 12,5% і навіть до 15,6% (замість запланованих 9,95%), а на маленькі вклади — зменшити до 3% із передбачених 6,5%. Водночас у парламенті Кіпру зареєстровано законопроект, згідно з яким депозити в розмірі до 20 тис. євро не оподатковуватимуть узагалі.

Раніше ЄС ніколи не зазіхав на депозити громадян, навіть заради порятунку від кризи. Загальноєвропейські норми особливо захищають вкладників, що мають на рахунках до 100 тис. євро.

У Росії закрили справу Магніцького

Слідчий комітет РФ припинив кримінальну справу за фактом смерті співробітника фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського за відсутності події злочину. Обвинувачений в ухиленні від сплати податків, цей бізнесмен помер у московському слідчому ізоляторі в листопаді 2009 року. Причиною смерті була названа гостра серцево­судинна недостатність, але родичі й захисники говорили про навмисне вбивство. Справа Магніцького стала підставою для санкцій США проти урядовців Росії.

Десята річниця інтервенції до Іраку

Сьогодні виповнюється 10 років із початку військової інтервенції США та їхніх союзників в Іраку. Учора ювілей «відзначили» серією терактів, в результаті яких загинуло щонайменше 25 і отримали поранення сотні людей. Зокрема, в Багдаді вибухнуло 10 замінованих автомобілів, переважно в шиїтських районах столиці, та одна придорожня міна. Наразі жодне зі збройних угруповань не взяло на себе відповідальність за напади.

Воєнна операція США в Іраку, під час якої було повалено режим Саддама Хусейна, спершу мала кодову назву «Іракська свобода». Впродовж цих 10 років у країні загинуло понад 112 тисяч цивільних осіб, відродилася люта ворожнеча між сунітською та шиїтською спільнотами, почалися небачені гоніння на християн, які змушені масово залишати Ірак. За Саддама в країні було 300 християнських церков і більше мільйона християн, тепер храмів залишилося лише 57, а християн — менше 500 тисяч.

Екс­прем’єр Румунії вийшов із в’язниці

Колишній прем’єр­міністр Румунії Адріан Настазе, якого торік у липні засудили до двох років позбавлення волі за корупцію, позавчора за рішенням Верховного суду вийшов на волю, відсидівши лише третину терміну. Настазе — перший політик найвищого рангу, якого було засуджено за корупцію після падіння комуністичного режиму. 62­річний екс­прем’єр наполягає, що не винуватий і став жертвою політичної розправи. Нинішній глава уряду Румунії Віктор Понта привітав звільнення Настазе і заявив, що його радо очікують у Соціал­демократичній партії, яку він очолював до 2005 р.

Безпрецедентний контракт «Аеробуса»

Європейський авіаконцерн «Аеробус» уклав найбільший у своїй історії контракт на поставки до Індонезії 234 літаків на загальну суму 18 млрд. 400 млн. євро. Раніше головний індонезійський авіаперевізник Lion Air купував літаки лише в американської компанії «Боїнг», але тепер переорієнтовується на європейських виробників. Завдяки цьо­му контракту «Аеробус» впродовж наступних 10 років створить 5 тисяч додаткових робочих місць.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>