Папа й Патріарх

20.03.2013
Папа й Патріарх

Однією з перших Папу Франциска привітала президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер. Фото Рейтер.

Відучора Папа Римський Франциск офіційно ступив на Святий престол. У Ватикані відбулася урочиста інтронізація нового понтифіка. Щоб долучитися до цієї історичної події, в апостольську столицю прибули делегації зі 132 країн світу, в тому числі 31 президент та 11 глав урядів, а також офіційні представники багатьох релігійних громад різних віросповідувань світу.

Однією з найбільших сенсацій стало те, що на інтронізацію прибув Вселенський патріарх Варфоломій. Це перший візит архієпископа Константинопольського до Ватикану за майже тисячу років, відколи 1054 року відбувся розкол єдиної Христової Церкви на східну та західну гілки.

Серед перших Папу Франциска, який походить з Аргентини, привітала президент цієї країни Крістіна Фернандес де Кіршнер. Попри те, що екс­архієпископ Буенос­Айреса різко критикував владу країни, зокрема, за ліберальну позицію щодо одностатевих шлюбів, зу­стріч Папи та президента була теплою.

Був серед гостей і президент Зімбабве Роберт Мугабе, якого Євросоюз та США звинувачують у порушеннях прав людини. За віросповіданням один із найстаріших диктаторів світу — католик.

Україну у Ватикані представляв віце­прем’єр­міністр Костянтин Грищенко.

З нагоди інтронізації нового Папи до Риму приїхало також близько мільйона віруючих і туристів. У зв’язку з прибуттям такої великої кількості державних делегацій та простих мирян у Римі й Ватикані було вжито без­прецедентних заходів безпеки, аж до снайперів на дахах будинків.

Перед початком урочистої меси понтифік проїхав площею святого Петра в авто з відкритим верхом, вітаючи вірян. Двічі авто затрималося: першого разу Папа Франциск привітав паралізованого чоловіка, другого — поцілував переданих йому через охорону малих дітей.

Перед месою Франциску вручили папську мантію з вовни ягнят та «каблучку Рибалки» — пер­стень, на якому зображений святий апостол Петро, що за родом занять був рибалкою. Проте, на відміну від каблучки Бенедикта XVI, перстень Франциска зроблений не з чистого золота, а з позолоченого срібла. Деякі урочистості під час інтронізації Папа попросив пропустити, тож очікується, що і стиль його правління буде скромнішим, ніж у попередників.

За короткий час перебування на посаді 76­річний понтифік устиг зарекомендувати себе як людина, що не любить проповідувати «з папірця» й наділена неабияким почуттям гумору.

У промові по завершенні інтронізаційної меси Папа Франциск закликав вірних берегти своїх близьких і турбуватися про весь світ. Цю тронну промову (гомілію) традиційно вважають презентацією програми понтифікату. Зокрема, звертаючись до державних лідерів, Франциск наголосив: «Я хочу попросити всіх тих, хто займає відповідні посади в економічній, політичній та суспільній галузях, усіх чоловіків і жінок доброї волі: будьте опікунами творіння, Божого плану, який вписаний у природі, опікунами свого ближнього і середовища. Не дозволимо, щоб нищення і смерть були супутниками нашого світу!».

Показово, що інтронізаційні урочистості розпочалися спільною молитвою Папи разом із патріархами східних церков біля гробу святого Петра у Ватиканських гротах. Це дає надію, що за понтифікату Франциска відбудеться зближення різних гілок християнства.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>