Надія є. На Страсбург

20.03.2013

Європейський суд iз прав людини прийняв до розгляду справу про утиски черкаського опозиціонера Леоніда Даценка. «Суд розгляне скаргу, як тільки це буде можливо. Розгляд здійснюватиметься на основі наданих інформації та документів», — таке повідомлення отримав Даценко від секретаря страсбурзької установи.

Нагадаємо, що на минулорічних ви­борах до Верховної Ради пан Даценко балотувався на скандальному виборчому окрузі №197 у Каневі. Хоча він набрав більшість голосів, але його не визнали переможцем через фальсифікацію супротивниками даних у 18 дільничних ви­борчих комісіях. Ці папери суттєво відрізнялися від протоколів із мокрими печатками з тих же виборчих дільниць. Таким чином, результат волевиявлення виборців було спотворено, що дало опонентам Даценка зупинити його шлях до парламенту.

Леонід Даценко пройшов усі судові інстанції в Україні, але так і не добився справедливості. Отож «невизнаний нардеп» звернувся з позовом до Європейського суду з прав людини, представивши туди копії протоколів із мокрими печатками з усіх 146 виборчих дільниць свого округу.

«Річ навіть не в мені, а в тому, що в Україні були скасовані рішення про

те, хто виграв вибори до Верховної Ради по кількох округах. А найстрашніше, що в нашій державі намагаються знищити волевиявлення виборців. Тому я вірю, що Європейський суд прийме те рішення, яке давно мало бути прийнятим в Україні», — говорить у коментарі «УМ» Леонід Даценко.

Раніше Європейський суд з прав людини також прийняв до розгляду скаргу й іншого опозиційного кандидата з Черкас — Миколи Булатецького, якого позбавили перемоги в окрузі №194.