На старт, увага, Кустуріца!

20.03.2013
На старт, увага, Кустуріца!

Перші ластівки одного з наймасштабніших кінофорумів України принесли звістку про те, на що чекати гостям кінофестивалю в Одесі цього року. Старт фестивалю обіцяє дати невгамовний сербський режисер Емір Кустуріца. Каннський призер та, за сумісництвом, рокер, завітає до України зі своїм гуртом NO SMOKING ORCHESTRA. На Потьомкінських сходах Кустуріца влаштує безкоштовний концерт, а вже на самому відкритті режисера вшанують нагородою за внесок у кіномистецтво.

Ще одним незмінним дійством на Потьомкінських сходах, уже традиційно, стане показ класики світового кінематографа. На найбільшому фестивальному майданчику Одеси покажуть стрічку генія німецького кіноекспресіонізму Фрідріха Мурнау «Схід сонця». Традиція масштабних показів стала однією з родзинок ОМКФ. Так попередні три роки гості фестивалю дивились шедеври німої епохи кінематографа «Броненосець «Пьотом­кін» Сергія Ейзенштейна, «Метрополіс» Фріца Лагна та «Вогні великого міста» Чарлі Чапліна. «Схід сонця» отримав три «Оскари» на першому в історії врученні премій Американської кіно­академії у 1928 році: за кращу головну жіночу роль, кращу операторську роботу і кращу постановку фільму. Це одна з перших стрічок, де застосовано саундтрек та звукові спецефекти.

Національний конкурс цього року матиме дві номінації. Якщо минулого року українські стрічки різних вагових категорій, як­то короткий та повний метр, змагались у одному конкурсі, то цьогоріч кожен iз форматів потрапить в окрему секцію національного відбору. Як зазначив арт­директор кінофестивалю Алік Шпилюк, таку пораду їм дало іноземне журі, що визначало переможців серед українців минулого року. До слова, у 2013­му національний конкурс так само судитиме винятково міжнародне журі, головою якого стане відомий британський режисер та кінознавець Марк Казинс. Відповідно до змін, призовий фонд національного кінозмагання складатиме 50 тисяч гривень для повнометражного фільму і 10 тисяч гривень для короткометражного. І хоч відбір до національного конкурсу ще триває, імена перших учасників уже відомі. Серед претендентів на національну нагороду ОМКФ у повному метрі — драма «Деліріум» Ігоря Подольчака, а в короткометражній секції — «Дорога» Максима Ксенди, «Побачення» Євгенія Матвієнка, «Уроки української» Руслана Батицького і «Ядерні відходи» Мирослава Слабошпицького.

Міжнародний конкурс, учасники якого поки не розголошуються, так само вже може похвалитись ім’ям очільника журі. Уперше за чотири роки існування фестивалю ним стане українець — Олександр Роднянський. Один iз найуспішніших кінопродюсерів СНД та президент російського фестивалю «Кінотавр», на думку організаторів, — ідеальна кандидатура на місце голови суддівства міжнародного конкурсу, куди відбирають фільми в жанрі арт­мейнстрім. «Це людина, яка знає, що таке кіно як мистецтво, як бізнес, як культурна політика, — розповіла на прес­конференції фестивалю президент ОМКФ Вікторія Тігіпко. — На пост­радянському просторі, мабуть, немає успішнішого продюсера. Водночас йому однаковою мірою вдаються як фестивальні хіти, так і прокатні блокбастери».

Список гостей кінофестивалю, за словами директора ОМКФ Дениса Іванова, ще не сформований остаточно, проте вже зараз прозвучали імена нідерландського режисера Йоса Стеллінга, американського продюсера та режисера Роджера Кормана, чеського кіномитця Іржи Менцеля, німецького кіноісторика Стефана Дресслера. Почесним гостем кінофоруму в Одесі буде і наша акторка Лариса Кадочникова, яка здобула славу в Україні завдяки ролі Марічки у фільмі Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». До слова, акторка відкриє показ фільму, що відбудеться на кінофестивалі в рамках ретроспективи грузинсько­вірменського режисера зі світовим ім’ям.

Загалом, цього року фестиваль має намір зростати. «Минулого року ми переступили позначку в 100 000 глядачів. Цей факт наблизив нас до провідних кінофестивалів Східної Європи. Ще одна важлива цифра — близько 5000 гостей iз 40 країн світу. У цьому році ми розраховуємо, що їх кількість зросте», — сподівається Вікторія Тігіпко. Особливістю, що виділяє фестиваль поміж інших подібних, президент ОМКФ називає елемент інтерактивності, що втілений у принципі ви­бору глядачами володаря гран­прі. «Цього року ми заклали цей елемент у постер фестивалю. Відсторонившись від усього того, що робили раніше, ми створили щось зовсім нове. Наш постер створено на основі необробленої фотографії, виготовленої за допомогою популярного мобільного застосування Instagram. Дуже важливо, що ця фотографія зроблена не тільки одеситкою Лєною Лебединською, а й у самiй Одесі», — підсумувала Вікторія Тігіпко.