Проти вогню — з іконою

19.03.2013

«Полум’я у п’ятиповерховому будинку Конотопа зайнялося у підвалі. Там розмістився спортивний зал, який уже давно не експлуатували», — розповів фахівець зі зв’язків із громадськістю Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Сумській області Євген Могиленець. Як встановили згодом, загорівся спортивний інвентар і гімнастичні мати на поролоновій основі. Можна уявити, скільки ядучого диму валувало з приміщення. Він поширився відразу на два під’їзди будинку.

Прибулим на виклик вогнеборцям потрібно було діяти на двох ділянках. Частина рятувальників у апаратах для захисту органів дихання проникли до осередку горіння і почали гасити полум’я. Інші мали швидко організувати евакуацію людей, аби вивести їх на чисте повітря. Таких виявилося десятеро. Звичайно, зовсім паніки уникнути не вдалося. Хтось кинувся збирати дітей, хтось — шукати документи. А мешканка Наталія Кузько взяла із собою й ікону «Неопалима Купина», за християнськими віруваннями, — захисницю від пожеж.

«У давнину жінки виходили з такими іконами й читали молитву, — розповіла жінка потім. — Яку молитву, не знаю. А знаю «Отче наш». Її й читала, стояла, молилася за оцих бійців і за нас, усіх жильців, аби стихла пожежа».

Чи ікона допомогла, чи бійці пожежно–рятувальної служби так майстерно спрацювали, — мабуть, усе разом. Але полум’я не перекинулося на інші приміщення, постраждав лише підвал. Мешканці будинку розповіли, що там останнім часом часто збиралися безхатченки. Ймовірно, їхня необережність із вогнем і спричинила займання. Щастя, що обійшлося без жертв та значного пошкодження житла.